Gazeta Agronews Nr.15
to szczególnie ważne dla rolników, którzy użytkują podstawowy środek produkcji jakim jest gleba. Zasady rolnictwa zrównoważonego sprzyjają poprawieniu produktywności gleby, a tym samym zmniejszeniu kosztów produkcji, co ma wpływ na zysk uzyskiwany przez rolnika. Mniejsze zanieczyszczenie wód gruntowych to bezpośredni zysk dla lokalnych społeczności, w tym rolników z punktu widzenia ochrony zdrowia. Mniejsza intensyfikacja produkcji rolnej to zysk dla środowiska i lokalnych społeczności poprzez chociażby możliwość rozwoju różnorakich działalności, w tym agroturystyki. Rolnictwo zrównoważone to korzyść dla przetwórstwa rolno-spożywczego. Jest to zabezpieczenie odpowiedniej jakości surowca do produkcji pozyskiwanego od lokalnych dostawców. Sprzyja to produkcji dobrej jakościowo, poszukiwanej na półkach żywności i rozwojowi więzi z lokalnymi społecznościami. Dla konsumenta to korzyść w postaci dobrej jakościowo żywności w przystępnej cenie. Daje nam to możliwość wyboru, którego dokonujemy przy półkach sklepowych. Rolnictwo zrównoważone jest korzystne dla wszystkich uczestników procesu produkcji żywności. W czerwcu zarejestrowane zostało Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego "ASAP". Celem działalności Stowarzyszenia jest promowanie zasad rolnictwa zrównoważonego wśród rolników. Jego uczestnikami są osoby, firmy i organizacje zainteresowane i pragnące wspólnie rozwijać ideę rolnictwa zrównoważonego w naszym kraju. DARIUSZ RUTKOWSKI Rola maszyn rolniczych w rolnictwie zrównoważonym - Józef Dębski, Specjalista ds. produktu New Holland Agriculture. Zrównoważone rolnictwo dobrem ludzi i środowiska - Jerzy Próchnicki, dyrektor działu rozwoju i rejestracji Bayer CropScience. 35 PRODUKCJA ROŚLINNA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=