Gazeta Agronews Nr.15

w zakresie wspierania rozwoju lokalnych społeczności. n Zarządzanie glebą poprzez stosowanie nawożenia opartego o wcześniejsze badania gleby, stosowanie poplonów, czy przyorywanie resztek pożniwnych – to tylko kilka z wielu elementów wprowadzonych w naszym gospodarstwie. 4. Jakie korzyści płyną dla firmy z racji udziału w projekcie? Korzyści dla firmy z racji udziału w projekcie powinny być adekwatne do korzyści dla gospodarstwa rolnego, prowadzącego produkcję w sposób zrównoważony. Będzie to, w perspektywie następnych kilkudziesięciu lat, możliwość dostarczania kluczowego surowca, który będzie przewidywalny i powtarzalny. Budując relację z naszymi dostawcami, stawiamy na długoletnią współpracę. Z tego powodu nie chcemy, aby nasi kontrahenci nastawieni byli na krótkotrwały zysk kosztem środowiska i społeczeństwa. Chcielibyśmy, aby firmy dostarczające nam surowiec, dostarczały go także za 5 i 50 lat oraz by był on bezpieczny dla konsumenta. 5. Jak przewiduje Pan przyszłość gospodarstw rolnictwa zrównoważonego? Myślę, iż w najbliższej przyszłości tylko te gospodarstwa, które prowadzą produkcję w sposób zrównoważony, będą w stanie utrzymać się na rynku. Producenci żywności i klienci będą wywierać coraz większy nacisk na producentów rolnych, którzy, jeśli nie dostosują się na czas, stracą rynki zbytu na swoje produkty. Zrozumienie zasady, iż produkcja rolna musi brać pod uwagę ochronę środowiska, nie może odbywać się kosztem pracowników i lokalnej społeczności, a w tym samym czasie musi przynosić godziwe wynagrodzenie rolnikowi, za które będzie on w stanie utrzymać siebie i swoją rodzinę oraz modernizować swoje gospodarstwo, jest pierwszym niezbędnym elementem pozwalającym na prowadzenie rolnictwa zrównoważonego. JAROSŁAW WAŃKOWICZ DYREKTOR DZIAŁU ZARZĄDZANIA SUROWCEM FARM FRITES POLAND SA. W LĘBORKU 37 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=