Gazeta Agronews Nr.15

pod względem plonotwórczym kondycję roślin uprawnych i odpowiedzialność wobec środowiska. Zakres naszych zaleceń rozpoczyna się od profilu glebowego i reaktywacji życia biologicznego w glebie, poprzez dobór płodozmianu, odmian, dawek i dat siewu, ochrony, odżywania roślin, biostymulacji i innych kompleksowych działań, które w koniunkcji wdrażają zasady rolnictwa zrównoważonego w codzienne realia ciężkiej pracy Rolnika. Oferujemy i polecamy Klientom coraz odważniejsze wykorzystanie nawozów specjalistycznych, wzbogacających życie w glebie, aminokwasów, kwasów fulwowych i pożytecznych bakterii, aktywatorów życia w glebie, biostymulatorów optymalizujących procesy fizjologiczne roślin i optymalnie wykorzystujących fotosyntezę. W naszych rozwiązaniach jest także miejsce dla adjuwantów specjalnych dla poszczególnych grup chemicznych, kondycjonerów wody i wszelkiego rodzaju innych zabiegów pozwalających ograniczyć nadużywanie pestycydów czy też wyjaławianie gleby poprzez nieświadomą bądź zbyt agresywną gospodarkę. Cieszymy się niezmiernie, obserwując szybko rosnące grono oddanych tej idei, świadomych rolników, którzy w praktyce przekonali się do tego typu rozwiązań i poza świadomością spełnienia obowiązku wobec społeczeństwa, cieszą się również wymiernymi korzyściami ekonomicznymi. Dla przykładu ostatnimi czasy w skład produktów poprawiających strukturę gleby stosuje się produkty zawierające kwasy humusowe (kwasy próchnicowe). W skład tych związkówwchodzą dwie podstawowe grupy tych związków, kwasy fulwowe oraz huminowe. PROCAM, chcąc być firmą wiodącą w tej materii wprowadza od roku na rynek lignohumaty, które stanowią efekt nowatorskiej technologii. Generalnie jak dotąd podstawowymi surowcami do wyrobu kwasów humusowych były torf lub odmiany węgla brunatnego, jak chociażby leonardyty. Tymczasem została opracowana nowa technologia pozyskiwania soli huminowych o bardzo wysokim stężeniu. Metoda ta opiera się na imitacji naturalnych procesów humifikacji praktycznie każdej materii organicznej zawierającej ligninę, która zazwyczaj związków huminowych nie zawiera. W naturze proces próchnienia węgla drzewnego może trwać wieki (patrz węgiel brunatny i leonardyty) natomiast ta technologia skraca go do ok. 1-2 godzin. 4. Jakie korzyści płyną dla firmy z racji udziału w projekcie? Główną korzyścią udziału firmy w projekcie poza aspektami ideologicznymi, o których wspominałem powyżej, jest możliwość wymiany doświadczeń i uczestniczenia w forum dyskusyjnymw tak zacnym gronie. Wzajemne wsparcie i wymiana doświadczeń pozwala każdemu z uczestników projektu w sposób symbiotyczny korzystać z wiedzy i praktyki pozostałych. Wspólne działania pozwalają osiągnąć więcej i umożliwiają dalszy rozwój, aspekty poznawcze i inne punkty widzenia. Dyskusje w szerszym gronie ludzi o różnych potrzebach i doświadczeniach pozwalają poszerzać horyzonty, a także lepiej zrozumieć stanowiska oraz potrzeby poszczególnych uczestników rynku rolnego w Polsce. 5. Jak przewiduje Pan przyszłość gospodarstw rolnictwa zrównoważonego? Gospodarstwa zrównoważone mają największe szanse na przetrwanie nawet w czasach kryzysu. Naszym zdaniem będą w stanie w sposób najbardziej racjonalny i długoterminowy korzystać optymalnie z zasobów naturalnych oraz unikną wielu problemówwynikających z nieracjonalnej gospodarki. Gospodarstwa, które świadomie oraz w harmonii z naturą będą wdrażać zasady zrównoważonego rolnictwa, będą cieszyć się solidną i stabilną pozycją, powtarzalnością produkcji i jakości, bez przykrych niespodzianek, które jak wiemy z doświadczenia bywają bolesne. Zdolność słuchania i odpowiadania na potrzeby pola zaowocuje wdzięcznym i powtarzalnym plonem, a zasady zrównoważonego rolnictwa i zintegrowanej ochrony roślin pozwolą z pewnością na optymalizację kosztów produkcji w przeliczeniu na tonę wyprodukowanego materiału. Podsumowując: zdrowy rozsądek, odpowiedzialna praca i świadomość, jaki wpływma na nasze uprawy i środowisko wszystko to co robimy w polu, wykorzystanie nauki i mikrobiologii, a przede wszystkimwyważone, indywidualne podejście do każdej uprawy zapewni nam sukces i przetrwanie tego, co najcenniejsze. MAREK PYTELEWSKI MACIEJ BROMIRSKI TOMASZ KAJZER PROCAM POLSKA SP. Z O.O. 39 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=