Gazeta Agronews Nr.15

W yniki w tej ocenie najczęściej mieszczą się między 2,0 a 4,0. Zarówno wyniki poniżej 2,0 jak i te powyżej 4,0 są ekstremalne i wymagają natychmiastowego leczenia lub też natychmiastowej reakcji w celu odbudowania lub zredukowania masy ciała. Stopnie za ocenę rezerw tłuszczowych mieszczą się w skali od 1 do 5, co 0,25 punktu. Krowa z oceną nr 1 jest ekstremalnie wychudzona, nr 2 chuda, nr 3 średnia, nr 4 opasiona, nr 5 otyła. Metoda BCS polega na obserwacji i sprawdzeniu za pomocą dotyku miejsc zlokalizowanych w okolicach miednicy i lędźwi. Kiedy powinniśmy oceniać kondycję krów? Docelowo warto dokonywać oceny raz w miesiącu, przy czym najbardziej istotne są terminy podane w tabeli poniżej. FAZA LAKTACJI PUNKTY BCS Przy wycieleniu 3,5 (3,25-3,75) 60 dni po wycieleniu 3 (2,50 – 3,25 100 dni przed zasuszeniem 3,5 (3,00-3,50) Przy zasuszeniu 3,5 (3,25-3,75) Rys. 1 Rys. 2 Rys. 3 Rys. 4 V – oznacza kondycję mniejszą lub równą 3 U – oznacza kondycję większą niż 3 41 PRODUKCJA ZWIERZĘCA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=