Gazeta Agronews Nr.15
Niżej opisany i zobrazowany system oceny umożliwia w prosty i dokładny sposób wystawienia odpowiedniego stopnia. Decyzja 1 Stojąc z boku krowy, oceniamy płaszczyznę między guzem biodrowym i kulszowym. Decydujemy tu, czy krowa ma 3,00 lub mniej, czy też ma więcej jak 3. Może to być jedna z najtrudniejszych ocen zwłaszcza, jeśli krowa ma kondycję 3 lub 3,25. Decyzja 2 Stojąc z tyłu krowy, oceniamy czy guzy biodrowe są okrągłe, czy kanciaste. Rys. 5 Zaokrąglone guzy biodrowe. BCS = 3 Rys. 6 Kanciaste guzy biodrowe. BCS = 2,75 lub mniej Decyzja 3 Obserwujemy łatwo widoczne otłuszczenie guzów kulszowych. Rys. 7. Widoczne otłuszczenie guza kulszowego. BCS = 2,75 Decyzja 4 Następny krok polega na wyczuciu dłonią na guzie kulszowym podskórnej poduszki tłuszczowej lub jej braku. Rys. 8 Wyczuwalna poduszka tłuszczowa na guzie kulszowym. BCS = 2,5 Rys. 9 Niewyczuwalna tkanka tłuszczowa na guzie kulszowym. BCS =2,25 lub mniej Decyzja 5 Oceniamy widoczność wyrostków poprzecznych lędźwiowego odcinka kręgosłupa. Obserwujemy tutaj widoczne z góry kościste grzbiety wyrostków poprzecznych. Szacujemy Rys. 5. Kanciaste guzy biodrowe. BCS = 3 Rys. 6. Kanciaste guzy biodrowe. BCS = 2,75 lub mniej Rys. 7. Widoczne otłuszczenie guza kulszowego. BCS = 2,75 42 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 15
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=