Gazeta Agronews Nr.18

pomidorze, pietruszce, marchwi, roślinach ozdobnych i zielarskich, drzewach ozdobnych i innych roślinach rolniczych z rodziny kapustowatych oraz na chwastach z tej rodziny (tasznik, tobołki). Pierwsze symptomy porażenia obserwuje się najczęściej dopiero w okresie pełni kwitnienia rzepaku. Na łodygach widoczne są białoszare, niekiedy koncentryczne plamy, obejmujące całość lub część obwodu pędu. Plamy pokrywa biała, watowata grzybnia, która przerasta też wnętrze łodygi. Ze zbitej grzybni tworzą się najpierw szare, potem czarne, owalne sklerocja. Porażone łodygi bieleją, całe rośliny przedwcześnie żółkną i zamierają. Porażeniu ulegać mogą również łuszczyny. Są one wypełnione białą grzybnią, a pomiędzy nasionami widoczne mogą być sklerocja. Umiarkowane temperatury (15-25º C) oraz duża wilgotność sprzyjają rozwojowi grzybni oraz powstawaniu apotecjów i zarodników workowych. Susza lub duże opady deszczu utrudniają wyrzucanie zarodników. Natomiast rozprzestrzenianiu się zarodników na większe odległości sprzyja wiatr i stosunkowo sucha pogoda. Dla samej infekcji będzie z kolei korzystne silne zwilżenie liści i płatków (rosa, W czasie kwitnienia, formowania łuszczyn i dojrzewania plonowaniu może zaszkodzić kilka chorób. Jest to przede wszystkim zgnilizna twardzikowa, następnie czerń krzyżowych oraz szara pleśń. Czerń krzyżowych 22 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 18

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=