Gazeta Agronews Nr.18

Już od 2016 roku rolnicy będą mogli sprzedawać przetworzone produkty spożywcze z produktów pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu. Chodzi m.in . o dżem, soki, kiełbasę, szynkę, pasztet czy sery. Obecnie prawo zezwala na wytwarzanie i sprzedawanie bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej i płacenia podatku dochodowego od osób fizycznych jedynie produktów nieprzetworzonych. Szansa na dodatkowe pieniądze Możliwość sprzedaży bezpośredniej produktów przetworzonych to ogromna szansa dla małych i średnich gospodarstw. Rolnicy sprzedający przetworzone przez siebie produkty rolne będą mogli korzystać ze zryczałtowanej formy opodatkowania uzyskanych w ten sposób dochodów. Ryczałt będzie wynosił 2 proc. Warunkiem będzie prowadzenie ewidencji sprzedaży oraz sprzedawanie produktów wyłącznie w miejscu ich wytworzenia lub na targowiskach. Kwota wolna od podatku została ustalona na poziomie 7000 zł. Zgodnie z nowymi przepisami rolnik będzie mógł sprzedać produkty maksymalnie za 150 000 tys. euro rocznie (ok. 600 tys. zł). Wielu gospodarzy zwraca uwagę, że kwota maksymalna jest nieadekwatna do wielkości sprzedaży . – Kwota ta być może jest wysoka i niewątpliwie wiele gospodarstw nigdy takich przychodów nie osiągnie. Ale jest to kwota, która ma zachęcić średnie 39 PRAWO

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=