Gazeta Agronews Nr.19
OZIMINY ODCHWASZCZAMY JUŻ PODCZAS JESIENI WSPÓLNĄ CECHĄ OZIMIN JEST PRZEDE WSZYSTKIM ZBLIŻONY TERMIN SIEWU. PODSTAWOWY PODZIAŁ, JAKIEGO MOŻNA WŚRÓD NICH DOKONAĆ, TO WYODRĘBNIENIE CZTERECH ZBÓŻ I RZEPAKU. TO DWIE GRUPY ZUPEŁNIE RÓŻNIĄCYCH SIĘ ROŚLIN, NARAŻONYCH NA BARDZO PODOBNE ZACHWASZCZENIE. SZCZEGÓLNIE UCIĄŻLIWE W OZIMINACH SĄ CHWASTY ZIMUJĄCE. S ą to gatunki jare mające tendencje do wschodów jesiennych. Ze względu na znaczną wytrzymałość na niskie temperatury mają zdolność przezimowania. Nie dość, że konkurują z roślinami uprawnymi przez całą jesień, już zahartowane, bardzo wcześnie rozpoczynają wegetację wiosenną, kontynuując współzawodniczenie ze zbożami i rzepakiem. Należą do nich przede wszystkim chaber bławatek, fiołek polny, maruna nadmorska, przytulia czepna, rumian polny, tasznik pospolity i tobołki polne. Dla zbóż bardzo charakterystyczna jest miotła zbożowa, która w rzepaku występuje zdecydowanie rzadziej. Zboża i rzepak w formie samosiewów stanowią dla siebie nawzajem duże zagrożenie. 14 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 19
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=