Gazeta Agronews Nr.19
wskazane jest nawożenie w granicach 140-180 kg K 2 O/ha i 80-110 kg P 2 O 5 /ha. Natomiast na glebach o niskiej zasobności nawożenie mineralne należy zwiększyć o około 25-50% w stosunku do potrzeb (część składnika wprowadzona w nawozie przeznaczona jest na podniesienie zasobności gleby). Warto mieć przy tym rozpoznaną zasobność gleby na polu, na którym zamierzamy uprawiać rzepak, już przed siewem przedplonu, aby w razie potrzeby przynajmniej częściowo zwiększyć jego nawożenie, co pozwoli nam lepiej przygotować stanowisko do siewu rzepaku. Ustalając wysokość nawożenia mineralnego fosforem i potasem rzepaku, poza ustaleniem zapotrzebowania i uwzględnieniem zasobności gleby w przyswajalne składniki pokarmowe trzeba również mieć na uwadze dopływ składników z przyorywanych resztek pożniwnych lub stosowanych nawozów naturalnych (obornik, gnojówka, gnojowica). W tym celu należy systematycznie prowadzić bilans obu składników w zmianowaniu, korygując przed każdym kolejnym sezonem wegetacyjnym dane o plonach i ilości składników wprowadzonych do gleby w resztkach pożniwnych czy zastosowanych nawozach naturalnych. Warto wiedzieć, że np. poprzez przyoranie słomy do gleby wraca większość pobranego przez rośliny potasu, gdyż składnik ten gromadzony jest przede wszystkim w organach wegetatywnych roślin. Odmiennie wygląda sytuacja z fosforem, który gromadzony jest głównie w ziarnie i nasionach, a co się z tym wiąże, w większości wywożony jest z pola (tab. 4). Ilość składników pokarmowych uwalniających się z nawozów organicznych i naturalnych (słoma, obornik, gnojowica) można rozpatrywać zarówno w członie zmianowania (przykładowo: jęczmień jary – rzepak), jak i całym zmianowaniu. Rozpatrując składniki w członie zmianowania trzeba mieć na uwadze, że w pierwszym roku po wprowadzeniu nawozów dostępna ZASOBNOŚĆ GLEBA B. LEKKA GLEBA LEKKA GLEBA ŚREDNIA GLEBA CIĘŻKA bardzo niska < 1,0 < 2,0 < 3,0 < 4,0 niska 1,1-2,0 2,1-3,0 3,1-5,0 4,1-6,0 średnia 2,1-4,0 3,1-5,0 5,1-7,0 6,1-10,0 wysoka 4,1-6,0 5,1-7,0 7,1-9,0 10,1-14,0 bardzo wysoka > 6,1 > 7,1 > 9,1 > 14,1 Tabela 2. Klasy zasobności przyswajalnego magnezu w glebie, mg Mg/100g gleby 26 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 19
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=