Gazeta Agronews Nr.19

dla roślin jest tylko ich część, gdyż zarówno nawozy organiczne, jak i naturalne rozkładają się w glebie w przez kilka lat. Przyjmuje się, że w pierwszym roku uwalnia się do gleby około 15-30% fosforu i 50-70% potasu, podczas gdy w całym zmianowaniu wartości te zwiększają się do 40-60% w przypadku fosforu i nawet 80-90% w przypadku potasu. Jak już wspomniano, poza ww. składnikami pokarmowymi rzepak przed siewem bardzo często trzeba nawozić również azotem. Jest to główny składnik odpowiedzialny zarówno za rozwój roślin jak i ich prawidłowe „przygotowanie” do zimy. W praktyce nie jest wskazany ani niedobór, ani nadmiar tego składnika. Stąd też szczególną ostrożność w nawożeniu azotem należy zachować przy wczesnych siewach, odmianach o dynamicznym tempie wzrostu, na stanowiskach nawożonych pomiotem ptasim, obornikiem lub gnojowicą, a także po przedplonach, które pozostawiły dużo azotu w glebie. W tym roku na obszarach dotkniętych suszą należy się liczyć ze znacznie słabszym wykorzystaniem azotu z zastosowanych nawozów, co powinno wpłynąć na większą pulę azotu „resztkowego”, znajdującego się w glebie po zbiorze zbóż, po których – jak wiadomo – najczęściej uprawia się rzepak. Z drugiej jednak strony trzeba mieć na uwadze, że dobrze rozwinięty łan rzepaku już jesienią Warto wiedzieć, że np. poprzez przyoranie słomy do gleby wraca większość pobranego przez rośliny potasu, gdyż składnik ten gromadzony jest przede wszystkim w organach wegetatywnych roślin. Fot.1. Klasyczne objawy niedoboru azotu w okresie jesiennej wegetacji 27 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=