Gazeta Agronews Nr.21

ZIEMNIAK W RÓŻNYCH SYSTEMACH UPRAWY UPRAWA ZIEMNIAKA JEST TRUDNA I KOSZTOWNA. KOSZT UPRAWY ZIEMNIAKA ZALEŻNIE OD SYSTEMU I KIERUNKU PRODUKCJI WYNOSI OBECNIE OD 7 DO 18 TYS. ZŁ NA HEKTAR. UPRAWA TEGO GATUNKU JEST TAKŻE OBARCZONA WYSOKIM RYZYKIEM. P lantacje ziemniaków są często zagrożone wieloma chorobami i szkodnikami, a także stresami środowiskowymi (susza, nadmiar opadów, wiosenne przymrozki, wysokie temperatury latem). Gatunek ten wymaga starannej uprawy gleby, dużej do obsadzenia masy sadzeniaków (2-3 t/ha), wykonania szeregu zabiegów pielęgnacyjnych i ochronnych, nawadniania, a także sprawnego zbioru oraz komfortowych warunków dla przechowywania zebranego plonu. Różnice w stosowanej agrotechnice wynikają z wybranego przez rolnika kierunku produkcji ziemniaka i przyjętego systemu gospodarowania. Inaczej uprawia się ziemniaki jadalne, inaczej jako surowiec dla przetwórstwa spożywczego (frytki, chipsy) czy dla krochmalnictwa, a jeszcze inaczej na plantacji nasiennej. Celem zasadniczym uprawy ziemniaka we wszystkich kierunkach jest uzyskanie wysokich plonów bardzo dobrej jakości. W ostatnim jednak czasie ważnym elementem zmian w agrotechnice jest także idea ekologizacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej oraz ciągłe obniżanie jednostkowych kosztów produkcji w dążeniu do tego, by stać się bardziej konkurencyjnym na globalnym rynku względnie tanich artykułów rolnych. Siłą napędową zmian dokonujących się w stosowanej agrotechnice jest postęp biologiczny (wprowadzanie do uprawy nowych, coraz doskonalszych pod względem rynkowym odmian), postęp techniczny (upowszechnianie doskonalszych i bardziej wydajnych maszyn oraz sprzętu) oraz postęp technologiczny (wprowadzanie bezpieczniejszych i efektywniejszych nawozów oraz ich aplikacji, selektywnych środków ochrony roślin, w tym także preparatów biologicznych, stosowanie stymulatorów wzrostu itp.). 34 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 21

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=