Gazeta Agronews Nr.21

zbiorów (ziemniak jadalny jako warzywo, surowiec w przetwórstwie spożywczym i przemysłowym, jako pasza gospodarska oraz jako wegetatywny materiał sadzeniakowy). Technologia uprawy tego gatunku zależy w bardzo dużym stopniu od przyszłego, planowanego kierunku użytkowania zbiorów. Różnice w poszczególnych specjalistycznych technologiach wynikają z odmiennych wymagań jakościowych stawianych przez odbiorców rynkowych. Wymagania te z każdym rokiem wzrastają. Wyodrębnić można następujące technologie uprawy wynikające z kierunków użytkowania zbiorów ziemniaka: Uprawa ziemniaka jadalnego na wczesny zbiór w tym: ▪ tradycyjna polowa w regionach o korzystnym mikroklimacie, ▪ przyspieszona z wykorzystaniem sztucznych okryw (np. agrowłókniny). Jest to uprawa lokalizowana najczęściej w rejonach o najkorzystniejszym klimacie dla tego kierunku produkcji, stosująca odmiany o najszybszym tempie kumulacji plonu i wykorzystująca agrowłókniny zabezpieczające rośliny ziemniaka przed przymrozkami. Ważnym elementem tej technologii jest podkiełkowywanie sadzeniaków, właściwa proporcja aplikowanych składników pokarmowych oraz optymalna wielkość sadzeniaków i obsada roślin na jednostce powierzchni. Uprawa ziemniaka jadalnego zbioru jesiennego w tym: ▪ produkcja tradycyjna ziemniaka jadalnego targowiskowego, ▪ produkcja tradycyjna ziemniaka jadalnego konfekcjonowanego, ▪ specjalistyczna produkcja dużych bulw (do pieczenia), ▪ specjalistyczna produkcja małych bulw („baby potato”). Jest to podstawowy kierunek produkcji ziemniaka w naszym kraju. Obejmuje produkcję tradycyjną prowadzoną w różnych systemach gospodarowania. Bogactwo odmian (ponad 100) w krajowym rejestrze i w Katalogu UE umożliwia produkcję ziemniaków pod wszelkie potrzeby konsumentów (puree, sałatki, galanteria spożywcza, z wody, pieczone itp.). Węższą specjalnością jest uprawa ziemniaków na bulwy do pieczenia lub odwrotnie – małych bulw ziemniaka, tzw. „baby potato”. Najbardziej polecanymi systemami w uprawie ziemniaka jadalnego są IP oraz system ekologiczny. Uprawa ziemniaka jako surowca dla przetwórstwa spożywczego w tym: ▪ do przerobu na frytki, opiekane ćwiartki, talarki, itp., Tabela 2 Skala głównych kierunków produkcji ziemniaka w Polsce w 2014 roku KIERUNEK PRODUKCJI ZIEMNIAKA POWIERZCHNIA UPRAWY (TYS. HA) PLON (T/HA) ZBIORY (TYS. T) Jadalne wczesne Przetwórstwo spożywcze Jadalne konfekcjonowane Krochmalnictwo Nasiennictwo Wielokierunkowy 12,0 30,0 30,0 20,0 5,3 179,7 25,0 40,0 35,0 38,0 20,0 23,8 300,0 1200,0 1050,0 760,0 106,0 4284,0 Razem 277,0 27,8 7700,0 Źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS Plantacje ziemniaka o dużej powierzchni są najczęściej zapleczem surowcowym dla przetwórstwa spożyczego i dla konfekcjonowania ziemniaków jadalnych 38 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 21

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=