Gazeta AgroNews Nr.24
N iskie pH gleby przy niedostatku próchnicy, brak lub nadmiar opadów w okresie wegetacji, a także brak niezbędnych mikroelementów powodują utrudnienie i zahamowanie pobierania składników pokarmowych przez korzenie. Przy nawożeniu dolistnym pobieranie składników pokarmowych jest znacznie szybsze niż pobieranie przez system korzeniowy. Już w ciągu 4-5 godzin od wykonania zabiegu aż 80% nawozu jest pobrana przez roślinę. Przyjmuje się, że wykorzystanie składników mineralnych z nawozów dostarczonych dolistnie wynosi 90%. Nawozy dolistne charakteryzują się całkowitą rozpuszczalnością w wodzie i nie przedostają się do wód gruntowych. Dolistne nawożenie może przyczynić się do zwyżki plonu nawet o kilkadziesiąt procent. Lepszemu pobieraniu składników przez liście sprzyja wysoka wilgotność i temperatura powietrza 12- 15 °C. Nie powinno się jednak wykonywać się takich zabiegów, gdy temperatura przekracza 20 °C, ponieważ można wtedy doprowadzić do uszkodzeń blaszki liściowej. Optymalną porą dnia jest późne popołudnie lub wczesny ranek. Nawożenie mocznikiem Największe zastosowanie w dolistnym nawożeniu ma mocznik. W wypadku ziemniaka zaleca się stosowanie ok. 8% roztworu (25 kg mocznika rozpuszczonego w 300 l wody). Do pierwszego zabiegu na młodsze rośliny powinno się jednak stosować stężenie niższe – ok. 6%. Nawożenie roztworem mocznika można przeprowadzić 2-3 razy w okresie wegetacji (w zależności od wczesności odmian oraz wysokości dawek nawożenia doglebowego) i powtórzyć je w odstępach 7-14-dniowych. Pamiętajmy o tym, że zbyt wysokie dawki azotu zwiększają tendencję do ciemnienia i powstawania pouderzeniowej plamistości miąższu. Zwiększa się też podatność na pustowatość bulw oraz rdzawą plamistość miąższu. Nawożenie fosforem i potasem Przy dużym niedoborze fosforu i potasu w roślinie wskazane jest interwencyjne dolistne nawożenie tymi składnikami. Fosfor jest najłatwiej przyswajalny w postaci Składniki pokarmowe powinny być dostarczane ziemniakowi szczególnie w okresie zawiązywania bulw, gdy zapotrzebowanie na nie jest największe. Dla większości odmian jest to okres czerwiec – lipiec. 25 PRODUKCJA ROŚLINNA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=