Gazeta interaktywna Nr. 24

Na poprawę wskaźników produkcyjnych oraz jakość mięsa (poprzez zmniejszone otłuszczenie oraz zredukowany udział cholesterolu) ma wpływ odpowiedni poziom L-karnityny oraz witaminy C , która dodatkowo łagodzi skutki stresu. Niedobory witamin z grupy B skutkują spadkiem apetytu, zahamowaniem wzrostu oraz porażeniem mięśni nóg, skrzydeł i szyi. U kurcząt brojlerów (5-6 tydzień) słabe wykorzystanie paszy, słabe opierzenie, niedokrwistość oraz zwiększona śmiertelność może być spowodowana niedoborami witaminy B12. W przypadku stanów chorobowych, w trakcie których pobranie paszy spada, słabego wchłaniania witamin czy też niedoborów w paszy skuteczną metodą uzupełnienia może być suplementacja witaminowa w wodzie do picia . Na przykład w koncentracie witaminowym Betavit – zastosowano połączenie aż 11 witamin (A, D3, C, E, witamin z grupy B oraz L-karnityny) zapewniając w ten sposób możliwość szybkiego uzupełnienia ewentualnych niedoborów. Dodatkowo odpowiedni poziom witaminy A, B2 oraz biotyny wpływa na ograniczenie rozwoju stanów zapalnych podeszw. W produkcie zastosowano połączenie witaminy C z E, co skutkuje lepszym wykorzystaniem paszy, a tym samym wyższymi parametrami produkcyjnymi. Warto zaznaczyć, że nośnik preparatu jest bezpieczny dla linii pojenia, nie pozostawia zbędnego biofilmu, a także nie pogarsza smakowitości pobieranej wody, dowiodły tego testy przeprowadzone na fermach doświadczalnych. RED. Problemy zdrowotne i produkcyjne, takie jak: spadek odporności, zaburzenia układu kostnego oraz nerwowego mogą wynikać z niewystarczającego poziomu szeregu witamin w dawce. 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=