Gazeta Agronews nr 27
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 27 30. AgroNews .com.pl je spadek zawartości chlorofilu, a tym samym ich żółknięcie, stanowiące często objaw nie- doboru azotu. Znaczenie azotu dla rośliny A zot jest niezbędnym dla życia roślin składnikiem pokarmowym, który wchodzi w skład białka, a tym samym protoplazmy. W organizmie roślinnym azot łączy się ze związ- kami zawierającymi węgiel, w wyniku czego powstają różne związki organiczne, przede wszystkim białkowe. Rośliny potrzebują du- żych ilości azotu, przy czym suchy materiał roślinny zawiera tylko około 3 do 4% azotu. Azot potrzebny jest roślinom jako materiał budulcowy białek i kwasów nukleinowych. Białka pełnią w roślinie wiele różnych i bar- dzo ważnych funkcji, w tym m.in .: budulcową i strukturalną (materiał budulcowy), kontrol- ną (kontrola wzrostu i różnicowania komórek, kontrola przenikalności błon komórkowych - regulacja stężenia metabolitów), odporno- ściową (są odpowiedzialne ze mechanizmy obronne), regulatorową (udział w biosyntezie hormonów i regulacja hormonalna, regulacja przebiegu procesów genetycznych i przemian biochemicznych), transportową, magazyno- wą, buforującą, regulatorową. Azot wchodzi też w skład witamin, nukleotydów, alkalo- idów i chlorofilu. Warunkuje prawidłowy roz- wój roślin uprawnych, pobudza wzrost części podziemnych i nadziemnych roślin, nadając im intensywnie zieloną barwę. Wydłużając okres wegetacji reguluje także zużycie innych składników pokarmowych, takich jak np.: po- tas czy fosfor. Dlatego makroelement ten jest jednym z najważniejszych pierwiastków wpływających na wielkość i jakość plonu. N iedobór azotu osłabia bardzo czynno- ści fizjologiczne roślin (głównie fotosyntezę), gdyż wchodzi on w skład nie tylko białek, a tym samym protoplazmy, lecz również nukle- otydów, chlorofilu, enzymów, alkaloidów i in- nych związków biologicznie aktywnych. Przy niedoborze azotu liście mają mniejszą po- wierzchnię. Barwa całej rośliny jest począt- kowo jasno zielona, potem żółtozielona, a w późniejszych okresach rozwoju może prze- chodzić częściowo w żółtą, pomarańczową, a nawet czerwoną. W pierwszej kolejności dotyczy to liści, szczególnie starszych, któ- re żółkną, usychają i przedwcześnie opadają. Objawy te są wynikiem ograniczonego wy- twarzania chlorofilu. Chlorofil ulega starze- niu i azot potrzebny jest do jego ponownej produkcji (odtworzenia). Ponieważ azot jest podstawowym składnikiem protoplazmy, to szczególne duże zapotrzebowanie na nie- go występuje wszędzie tam, gdzie tworzą się nowe tkanki. Przy jego braku, rośliny stają się wątłe, brak im jędrności, co szczególnie odbi- ja się na jakości plonu. P rzy nadmiarze azotu w roślinie pogar- sza się wartość biologiczna białka, ze wzglę- du na mniejszą zawartość lizyny, przy rów- noczesnym nadmiernym wzroście poziomu rozpuszczalnych związków azotu, w tym w szczególności asparginy i glutaminy. Wystę- puje wówczas bujny wzrost roślin. Może rów- nież wystąpić przerost tkanek i nadmierna soczystość komórek, co zmniejsza odporność roślin na choroby grzybowe i wymarzanie, sprzyja wyleganiu, np. zbóż i opóźnia dojrze- wanie, zwłaszcza przy niedostatecznym za- opatrzeniu w fosfor. Z apotrzebowanie rośliny na azot jest bar- dzo duże, ale nawożenie tradycyjne jest mało efektywne, ponieważ dochodzi do znaczą- cych strat azotu poprzez: • ulatnianie w postaci amoniaku podczas transformacji z mocznika do NH 4+ , • ulatnianie się w wyniki denitryfikacji z NO 3- , •wymywanie NO 3- , • fiksację formy NH 4+ . N-Process jako rozwiązanie I w tym miejscu, pojawia się nowe innowa- cyjne rozwiązanie tego problemu firmy Timac Agro, poprawiające efektywność wykorzy- stania azotu, zarówno na poziomie jego do- stępności w glebie, jak i wykorzystania azotu
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=