Gazeta Agronews nr 27

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 27 8. AgroNews .com.pl grzyby wytwarzają groźne dla zdrowia zwie- rząt i człowieka mikotoksyny, których obec- ność w organizmie powoduje różnorodne skutki (min. działanie trujące, rakotwórcze, immunodepresyjne, zmiany w aparacie dzie- dzicznym, potworkowatość płodów). Głow- nia kukurydzy jest choroba występującą nie- zbyt często, nie wytwarza mikotoksyn, ale w większym nasileniu ogranicza plon ziarna i ki- szonki. W śród szkodników największe znacze- nie ma omacnica prosowianka. Reduku- je plony średnio w kraju o około 20%, jed- nak przy większym nasileniu nawet o 50%, przy uszkodzeniu roślin do 100%. Omacnica w większym stopniu atakuje odmiany wcze- śniejsze. W Polsce corocznie jest bogata ofer- ta odmian kukurydzy, dostosowana do róż- nych kierunków użytkowania (kukurydza na ziarno i na kiszonkę z całych roślin) i do re- jonów uprawy zróżnicowanych pod wzglę- dem warunków klimatycznych. Głównym źródłem doboru odmian kukurydzy do upra- wy jest Krajowy Rejestr (KR), prowadzony przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. W Krajowym Re- jestrze (stan na 15.10.2017) jest 185 odmian kukurydzy. 112 (60,5%) odmian jest za- rejestrowanych do uprawy na ziarno (Z), 62 (33, 5%) do upra- wy na kiszonkę z ca- łych roślin (K), oraz 11 ogólnoużytkowych, do uprawy na ziarno i na kiszonkę (Z + K) . Wśród wpisanych do KR, 39 (21,1%) to od- miany wczesne (FAO do 220), 103 (55,7%) średniowczesne, (FAO 230-250) i 43 (23,2%) średniopóźne (FAO 260-290). A ktualnie odmiany w Krajowym Rejestrze reprezentują 2 typy hodowlane: mieszań- ce pojedyncze - SC, (A x B), w liczbie 114 (61,6%), oraz mieszańce trójliniowe - TC, (A x B) x C, w liczbie 71 (38,4%). Typ hodowla- ny oznacza liczbę składników (linii), z których zastała wytworzona dana odmiana: SC - dwie linie, TC - trzy linie. Od kilku lat w rejestrze utrzymuje się przewaga odmian dwulinio- wych nad trójliniowymi. Mieszańce pojedyn- cze plonują na ogół na podobnym poziomie jak trójliniowe. Są one jednak bardziej wy- równane pod względem cech morfologicz- nych i w lepszych warunkach uprawy, oraz na lepszych glebach, mogą wyższej plonować. W śród 185 odmian kukurydzy w Krajo- wym Rejestrze, 135 (73,0%) pochodzi z ho- dowli zagranicznych i 50 (27,0%) z krajowych hodowli, z Hodowli Roślin Smolice (46 od- mian) oraz z Małopolskiej Hodowli Roślin, Oddział Kobierzyce (4 odmiany). Udział pol- skich odmian kukurydzy w krajowym ryn- ku nasion, głównie z Hodowli Roślin Smolice, wynosi niezmiennie od kilku lat około 35%, Są one głów- nie wykorzystywane w produkcji kiszonko- wej. Jakkolwiek, szereg nowszych odmian z tej hodowli zdobywa rynek kukurydzy uprawianej na ziarno. Poza polską hodow- lą znaczącą rolę na naszym rynku odgrywają czołowe firmy zagraniczne: Pioneer, KWS, Li- magrain, Syngenta, Euralis, Monsanto, Saat- bau, Maisadour RAGT, Dow AgroSciences. Aż

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=