Gazeta Agronews nr 28

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 28 również rdza jęczmienia i ciemnobrunatna plamistość. Miniony wilgotny sezon sprzyjał rozwojowi chorób grzybowych. Na doświad- czeniach wystąpiło znacznie większe pora- żenie chorobami niż rok wcześniej. Duży po- stęp w zakresie zdrowotności wnoszą nowe odmiany, rejestrowane w okresie ostatnich kilku lat, takie jak KWS Astaire, Jakubus, Kaylin, KWS Kosmos, Titus, SU Elma oraz dwurzędowa Brosza. K olejnym czynnikiem jest odporność odmian na wyleganie. Jęczmień cechuje się delikatną budową źdźbła i dość małą sztyw- nością słomy. Są to genetyczne predyspozy- cje do wylegania, co może powodować duże straty w plonowaniu, szczególnie jeśli wyle- ganie wystąpi w końcowych fazach rozwo- ju. Jęczmień wyjątkowo mocno narażony jest na wyleganie przy intensywnej technologii uprawy. Można jednak zapobiegać temu zja- wisku poprzez odpowiednie działania pro- filaktyczne. Najważniejsze to dobór odpo- wiedniej odmiany o zwiększonej odporności na wyleganie, dalej stosowanie optymalnej technologii uprawy, a także korzystanie z od- powiednich retardantów (regulatorów wzro- stu). Spośród odmian jęczmienia duży po- stęp wniosły nowe odmiany dwurzędowe SU Vireni i Zita charakteryzujące się dobrą od- pornością na wyleganie. U prawa jęczmienia ozimego w na- szych warunkach klimatycznych jest jednak obarczona pewnym ryzykiem. Jest to gatu- nek bardzo wrażliwy na niskie temperatu- ry, zwłaszcza przy braku okrywy śnieżnej. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych prowadzi badania mrozood- porności odmian jęczmienia ozimego w do- świadczeniach polowych, oraz w doświad- czeniach specjalnych – mrozoodporność w chłodni i zimotrwałość w warunkach prowo- kacyjnych (skrzynia, nasyp, pole). Zazwyczaj 12. AgroNews .com.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=