Gazeta Agronews nr 28
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 28 Metoda agrotechniczna W metodzie tej szczególna uwaga zwra- cana jest na stosowanie płodozmianu , któ- ry pozwala ograniczyć zasobność glebowego banku materiału infekcyjnego patogenów, a zwłaszcza grzyba wywołującego głownię py- lącą, którego zarodniki zachowują zdolność do infekcji nawet przez okres 10 lat. Płodo- zmian pozwala także ograniczać zagrożenie ze strony grzybów z rodzaju Fusarium. Przy układaniu płodozmianu ograniczającego po- jaw fuzarioz należy pamiętać, aby nie upra- wiać zbóż po kukurydzy, ani kukurydzy po zbożach, gdyż sprzyja to rozwojowi chorób fuzaryjnych. Za modelowy płodozmian dla kukurydzy uznaje się uprawę po niej ziem- niaka, następnie pszenżyta, a później łubinu. Płodozmian, to także najskuteczniejszy spo- sób ograniczania zagrożenia ze strony stonki kukurydzianej, ponieważ pozwala przerwać cykl rozwojowy gatunku. N a polach prowadzonych w płodozmianie (jeżeli nie wysiewa się na nich soi oraz nisz- czy samosiewy kukurydzy, które wskutek ła- godnych zim coraz częściej się spotyka) nie występują larwy tego gatunku. Zmianowanie to także sposób na ograniczenie liczebności i szkodliwości omacnicy prosowianki oraz urazka kukurydzianego. U zupełnieniem zmianowania może być izolacja przestrzenna tj. oddalenie nowo za- łożonej uprawy (jeżeli nie jest to monokultu- ra) od miejsc zimowania patogenów i szko- dników, a zwłaszcza od ubiegłorocznych ściernisk kukurydzianych. Zarodniki grzybów bardzo często przenoszone są poprzez wiatr i wodę, czasem przez szkodniki, na nowe ro- śliny. Również szkodniki zimujące m.in . na stanowiskach po kukurydzy łatwiej migrują i zasiedlają nową uprawę jeżeli ta jest za przy- słowiową miedzą. P oziom nasilenia niektórych chorób i szko- dników można obniżać poprzez wczesny ter- min siewu kukurydzy (w połowie kwietnia), jak tylko gleba będzie dostatecznie ogrzana. Praktykuje się również siewy wczesnokwiet- niowe, a nawet pod koniec marca, ale są ry- zykowne z uwagi na nieprzewidywalność pogody. Gdy pogoda wstrzyma intensyw- ny rozwój roślin (jak np. chłodny maj 2016 roku), wówczas kukurydzę łatwiej poraża zgorzel siewek i głownia guzowata, a także jest silniej uszkadzana przez ploniarkę zbo- żówkę i szkodniki glebowe. J ednym z czynników wpływających na po- ziom nasilenia występowania agrofagów jest rodzaj stosowanych nawozów i ich dawki. Spośród wykorzystywanych makroskładni- ków szczególna uwaga powinna być zwraca- na na azot. Wykazano, że w wysokich daw- kach może zwiększać podatność roślin na głownię guzowatą kukurydzy oraz choro- by fuzaryjne. Wysokie dawki azotu sprzyjają także rozwojowi mszyc i wzrostowi szkodli- wości omacnicy prosowianki. S pośród innych sposobów agrotechnicz- nych zaleca się: wysiew kukurydzy na sta- nowisku warunkującym roślinom optymalny rozwój, stosowanie zabiegów mechanicznych gleby na polach zagrożonych przez szkodni- ki glebowe (jedyna forma ich zwalczania po wycofaniu zapraw nasiennych), zwalczanie chwastów (zwłaszcza grubołodygowych w których zimuje omacnica), terminowy zbiór plonu zielonki i ziarna, a po zbiorze plonu zastosowanie na ściernisko rozdrabniaczy resztek, które mogą zniszczyć mechanicz- nie nawet do 50–70% gąsienic omacnicy, w tym uszkadzają część zarodników grzybów patogenicznych znajdujących się na słomie. W celu przyśpieszenia rozkładu materii orga- nicznej na której mogą znajdować się niektó- re szkodniki i patogeny stosuje się na ścierni- sko preparaty mikrobiologiczne, bądź nawozy azotowe lub wapniowe, a następnie wykonu- je orkę przedzimową. Wiosenne talerzowanie lub użycie agregatu uprawowego docina roz- padające się fragmenty słomy, a tym samym niszczy część gatunków jaka przeżyła zabiegi jesienne. 18. AgroNews .com.pl
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=