Gazeta Agronews nr 28
numer 25 numer 25 t PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 28 AgroNews .com.pl 35. Ważnym elementem w żywieniu zwierząt jest woda. Zużycie wody przez krowy jest duże – 50 l dziennie lub 3,4- 5,5kg wody na litr wyprodukowanego mleka. Zaleca się aby krowy miały stały dostęp do wody. Jakość paszy oraz jej skład w pewnym stopniu wpływa na dwa podstawowe parametry mleka jakimi są białko i tłuszcz. Aby zagwarantować odpowiednią ilość tłuszczu w mleku dawka pokarmowa powinna zawierać pasze objętościowe typu siano, sianokiszonka czy słoma. Zawartość tłuszczu w mleku obniży nam: zbytnie rozdrobnienie pasz suchych – spadek zawartości tłuszczu z 3,5 -3,7 nawet do 2,5%, zwiększony udział pasz treściwych, zmniejszenie udziału pasz objętościowych, zwiększenie poziomu spożycia pasz, Zawartość białka w mleku zmniejsza się w pierwszym okresie laktacji, wtedy kiedy ma miejsce deficyt energii. Laktacja u krowy dzieli się na trzy okresy, dla których stosuje się inne żywienie . Z kolei na zawartość białka w mleku można wpłynąć w niewielkim stopniu jednak poprzez: z mniejszenie ilości podawanego w dawce pokarmowej białka o 30% w stosunku do potrzeb określonych wydajnością powoduje spadek zawartości białka w mleku o 0,1% n atomiast zwiększenie ilości białka w dawce pokarmowej o 35% ponad zapotrzebowanie powoduje nieznaczny wzros t białka w mleku – 0,03%, Najtrudniejszym okresem w żywieniu krów mlecznych jest pierwsze 100 dni laktacji. W okresie tym krowy nie pobierają całej dawki paszy z powodu słabego apetytu. U krów największy apetyt przypada na ok . 75 dzień po ocieleniu, w wyniku czego następuje minięcie się okresów szczytowej laktacji i maksymalnego apetytu (rys. 1). W tym czasie może dojść do zaburzeń przemiany materii i wystąpić, np. ketoza (ujemny bilans energetyczny). Pasze treściwe w tym okresie należy stosować w sposób progresywny, czyli obserwować czy wraz ze wzrostem ilości paszy treściwej wzrasta ilość wyprodukowanego mleka. Następne Produkcja mleka kg/dzień Tygodnie laktacji 8000 7000 6000 5000 4000 3000 Wydajność roczna (kg) Rys. 1 Standardowe krzywe laktacji przy różnych wydajnościach (Krichgessner 1997) wadzić maksymalnie do utraty 15 kg wagi krowy. Taki deficyt białkowy zazwyczaj ma miejsce przy wysokim deficycie energii (> 20 MJ NEL/dzień). Jednak należy starać się aby wykorzystanie rezerw białkowych u krów w dobrej kondycji nie przekroczyło 5-10 kg z tytułu ryzyka spadku produkcji mleka. W ażnym elementem w żywieniu zwie- rząt jest woda. Zużycie wody przez krowy jest duże – 50 l dziennie lub 3,4-5,5kg wody na litr wyprodukowanego mleka. Zaleca się aby krowy miały stały dostęp do wody. J akość paszy oraz jej skład w pewnym stop- niu wpływa na dwa podstawowe parametry mleka jakimi są białko i tłuszcz. Aby zagwa- rantować odpowiednią ilość tłuszczu w mle- ku dawka pokarmowa powinna zawierać pa- sze objętościowe typu siano, sianokiszonka czy słoma. Zawartość tłuszczu w mleku obni- ży nam: • zbytnie rozdrobnienie pasz suchych – spa- dek zawartości tłuszczu z 3,5-3,7 nawet do 2,5%; • zwiększony udział pasz treściwych; • zmniejszenie udziału pasz objętościowych; • zwiększenie poziomu spożycia pasz. Z awartość białka w mleku zmniejsza się w pierwszym okresie laktacji, wtedy kie- dy ma miejsce de- ficyt energii. Lak- tacja u krowy dzieli się na trzy okresy, dla których stosuje się inne żywienie. Z kolei na zawar- tość białka w mleku można wpłynąć w niewielkim stopniu jednak poprzez: • zmniejszenie ilo- ści podawanego w dawce pokarmowej białka o 30% w stosun- ku do potrzeb określonych wydajnością po- woduje spadek zawartości białka w mleku o 0,1% • natomiast zwiększenie ilości białka w daw- ce pokarmowej o 35% ponad zapotrzebo- wanie powoduje nieznaczny wzrost białka w mleku – 0,03%. ys. 1 Standardowe krzywe laktacji przy różnych wydajnościach (Krichgessner 1997) N ajtrudniejszym okresem w żywieniu krów mlecznych jest pierwsze 100 dni lakta- cji. W okresie tym krowy nie pobierają całej dawki paszy z powodu słabego apetytu. U krów największy apetyt przypada na ok. 75 dzień po ocieleniu, w wyniku czego nastę- puje minięcie się okresów szczytowej lakta- cji i maksymalnego apetytu (rys. 1). W tym czasie może dojść do zaburzeń przemiany materii i wystąpić, np. ketoza (ujemny bilans energetyczny). Pasze treściwe w tym okre- sie należy stoso ać w sposób progresywny, czyli obserwować czy wraz ze wzrostem ilo- ści p szy treściwej w rasta ilość wyprodu- ko nego mleka. Następne 100 dni laktacji jest już okresem łatwiejszym dla hodowców. Nie występuje ujemny bilans energetyczny, a krowy mają apetyt. Okres ten ma na celu utrzymanie wysokiej wydajności mlecznej. W tym czasie krowy nie tracą na wadze, a udział pasz treściwych z ziarna zbóż w daw- ce pokarmowej nie powinien przekraczać 2,5% masy ciała zwierzęcia. Ostatnie 100 dni laktacji cechuje się stopniowym obniżaniem
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=