Gazeta Agronews nr 28
numer 25 numer 25 t PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 28 36. AgroNews .com.pl produkcji mleka, następuje odbudowanie re- zerw organizmu, a ilość pobranej paszy po- krywa potrzeby produkcyjne. Ostatni okres laktacji kończy się okresem na- zywanym zasuszaniem (dążenie do stopnio- wego zaprzestania doju). Okres zasuszania przypada na 6-8 tygodni przed wycieleniem i podzielony jest na dwa okresy. Pierwszy okres nazywa się zasuszaniem właściwym i trwa od 7-8 tygo- dnia do 4 tygodnia przed wycieleniem. W okresie tym ogra- niczamy ilość skar- mianych kiszonek z roślin motylkowa- tych oraz kukury- dzy. Nie zaleca się skarmiać wysłod- ków oraz liści bu- raczanych. Dawka pasz treściwych jest minimalna i służy je- dynie jako nośnik dodatków mineralno-witaminowych. Dru- gi okres zasuszania trwający od 3 tygodnia przed wycieleniem do dnia wycielenia nazy- wa się okresem zasuszania przejściowego. W czasie tym stopniowo przyzycajamy kro- wę do pasz treściwych jak i objętościowych, a dawka pokarmowa powinna cechować się wyższą koncentracją białka i energii w kilo- gramie suchej masy. W czasie zasuszania krowy stosuje się oszczędne żywienie, które nie spowodu- je otłuszczania krowy. Otłuszczenie będzie skutkowało trudnością porodu oraz ryzy- kiem wystąpienia ketozy. Ogólnie ujmując zagadnienie żywienia w okresie zasuszania, żywienie to opiera się głownie o pasze ob- jętościowe, których udział powinien stano- wić 65% w przeliczeniu na suchą masę. Pasze treści- we stanowią jedynie nie- wielki dodatek do dawki pokarmowej, a ich obec- ność ma na celu prawidło- we zbilansowanie dawki pokarmowej pod wzglę- dem energetyczno-białko- wym. Ponadto mieszanka treściwa reguluje rozwój brodawek żwaczowych oraz flory bakteryjnej. Na 2-3 tygodnie przed wy- cieleniem należy stopnio- wo zwiększać/wprowadzać ilość mieszanki treściwej do dawki z uwagi na intensywny rozwój płodu oraz wzrost tkanki gruczoło- wej wymienia (tabela 6). Dawka pokarmo- wa przed jak i po wycieleniu powinna zawie- rać podobne komponenty paszowe. Tydzień przed wycieleniem powinno się skarmiać około 3-4 kg paszy treściwej. Mazowiecki Odział Doradztwa Rolniczego Podstawową paszą w żywieniu bydła są pasze objętościowe, których ilość powinna być taka, aby zapewnić odpowiednią strukturę dawki pokarmowej oraz poprawny przebieg proce- sów fermentacji.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=