Gazeta nr: 30

numer 25 numer 25 t CHOROBY KUKURYDZY NUMER 30 20. AgroNews .com.pl paszą stałą. Wiadomo, że prosię ssące nie ma od razu możliwości trawie- nia paszy stałej. Wytworzenie odpowiednich enzymów w przewodzie pokarmowym trwa ok. 3-4 tygodni. Coraz większe wykorzystanie stada podstawowego pociąga za sobą skracanie okresu karmienia do 4 tygodni, DAWKI DLAWARCHLAKÓW Tabela 3. Orientacyjne dawki pokarmowe dla warchlaków od 10-30 kg masy ciała (ok. 13 MJ EM i 18-15% b.og.str.)* Masa ciała (kg) Pobranie paszy Dzienne Całkowite w okresie 10 0,6-0,8 - 15 0,9-1,1 3,9 20 1,2-1,4 10,4 25 1,5-1,8 16,8 30 1,7-2,0 23,4 Średnio 1,3 - Razem - 54,5 *Zapotrzebowanie na białko obniża się wraz z wiekiem prosiąt. DAWKI DLA TUCZNIKÓW Tabela 4. Dawkowanie mieszanki pełnoporcjowej o różnej koncentracji energii dla tucz- ników mięsnych o średnich dobowych przyrostach 700 g Miesiąc tuczu Masa ciała (kg) MJ EM w 1 kg mieszanki 11,8 12,3 12,8 1 30-40 40-50 1,95 2,15 1,85 2,05 1,75 1,95 2 50-60 60-70 2,35 2,55 2,25 2,45 2,15 2,35 3 70-80 80-90 2,75 2,85 2,65 2,75 2,55 2,65 4 90-100 100-110 3,10 3,10 3,0 3,0 2,9 2,9 Średnio dziennie (kg) 2,60 2,50 2,40 Zużycie paszy na przyrost kg/kg 3,71 3,57 3,43 R acjonalne żywienie ma korzystnie wpływać na wyniki produkcyjne trzody chlewnej w postaci przyrostów masy ciała, wysokiej jakości pro- duktów poubojowych, przy jak najmniejszych nakładach, jakie są związane z żywieniem oraz utrzymaniem zwierząt. Współczesne żywienie trzody chlewnej jest silnie związane z produk- cją roślinną, a w szczególności z łańcuchem zbożowo-paszowym. Głów- nym źródłem energii , która jest czerpana przez zwierzę z paszy są węglowodany (w głównej mierze skrobia). Ziarno zbóż zawiera od 45% (owies) do 70% i więcej (ku- kurydza, sorgo) skrobi w su- chej masie. Oprócz skrobi do węglowodanów są zalicza- ne cukry proste oraz włók- no pokarmowe składające się z polisacharydów (wie- locukrów) nieskrobiowych. Skrobia u świń trawiona jest w jelicie cienkim w 97-99%, polisacharydy nieskrobiowe (NSP) od 0 do 21%, w tym glukany w 17-31%. Arabi- noksylany w porównaniu do tych związków trawione są w jelicie grubym. W procesie tym uczestniczą mikroorga- nizmy w wyniku czego two- rzą się w tej części przewo- du pokarmowego duże ilości krótkołańcuchowych kwa- sów tłuszczowych. W prze- wodzie pokarmowym trzody chlewnej kwasy te są szyb- ko wchłaniane, a zawarta w nich energia może pokryć zapotrzebowanie świń na energię metaboliczną zaled- wie w 10-24%. 1% włókna surowego w skarmianej paszy obniża do- stępność energii o 1,3% oraz powoduje zwiększenie zuży- cia paszy na 1 kg przyrostu o 3%, a także obniżanie przy- rostów masy ciała o 2%. Enzymy paszowe są białka- mi o specyficznej i skompli- kowanej strukturze, które poprzez katalizowanie re- akcji biochemicznych od- grywają ważną rolę w pro- cesie przemiany materii. W

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=