Gazeta nr: 30
numer 25 numer 25 t CHOROBY KUKURYDZY NUMER 30 AgroNews .com.pl 21. przemyśle paszowym, a co za tym idzie w żywieniu zwierząt zaczęto stosować enzymy od połowy lat 80-tych, a na szerszą skalę od lat 90-tych. Enzymy paszowe, które są dodawane do mieszanek pasz- owych powinny spełniać określone warunki: po- siadać wysoką aktywność enzymatyczną, czystość mikrobiologiczną, wykazywać zdolność do dosto- sowania się do zmniejszającego się pH w przewo- dzie pokarmowym, odznaczać się dużą aktywno- ścią w górnym odcinku przewodu pokarmowego i odpornością na działanie endogennych prote- az. Enzymy nie powinny wpływać negatywnie na zdrowie zwierząt. Wprowadzone wraz z paszą do przewodu pokarmowego świń przyczyniają się do uzyskania następujących korzyści: rozłożenia błon komórkowych i frakcji włókna pokarmowego (βb- -glukany, celuloza, pentozany) w paszy, lepszego wykorzystania paszy (2-9%), poprawy przyrostów masy ciała (2-8%), ograniczenia biegunek, możliwo- ści zastąpienia droższych pasz tańszymi, zwiększe- nia wartości pokarmowej paszy, a szczególnie po- ziomu energii metabolicznej, lepszego wchłaniania m.in. fosforu i innych składników mineralnych, re- dukcji substancji antyodżywczych. Enzymy paszowe stosowane są zazwyczaj jako mieszaniny kilku enzymów w postaci preparatów enzymatycznych. Każdy preparat zawiera oprócz enzymu głównego także inne enzymy towarzyszą- ce, które w pewien sposób zwiększają zakres działania za- sadni- czego enzymu. W paszach dla świń stosuje się najczęściej: b-glukanazę, ksylanzę, fitazę, i ce- lulazę. Enzym b-glukanaza przeznaczony jest przede wszystkim do mieszanek z dużym udziałem jęczmienia i owsa. Wprowadzony do mieszanki pełnoporcjowej dla świń, zawierającej wysoki poziom β-glukanów wywiera korzystny wpływ na strawność energii, białka surowego i amino- kwasów. Do mieszanek paszowych ze znacznym udzia- łem żyta, pszenicy lub pszenżyta dodawany jest enzym ksylanaza. Działanie tego enzymu polega na rozszczepianiu wiązań a- glikozydo- wych w węglowodanie ksylanie. Dodatek ksy- lanazy do mieszanki paszowej przyczynia się do zmniejszenia ujemnego wpływu polisacha- rydów nieskrobiowych (NSP) znajdujących się w ziarnach zbóż na procesy trawienia i wchła- niania. Skutkuje to zmniejszeniem lepkość tre- ści jelitowej, a w konsekwencji zwiększa się wykorzystanie energii, jaką uzyskuje zwierzę z pobranej paszy. W celu poprawy strawności włókna pokarmo- wego w paszy stosuje się dodatek celulazy. Jest to enzym z grupy hydrolaz rozkładający wiąza- nia a-glikozydowe w celulozie. Końcowym pro- duktem rozkładu celulozy jest glukoza, która łatwo ulega trawieniu w układzie pokarmowym świń. Wszystkie mieszanki zawierające pasze pochodzenia roślinnego zazwyczaj są uzupełniane dodatkiem fitazy. Enzym ten jest przeznaczony dla zwierząt monogastrycz- nych, ma na celu zwiększe- nie dostępności fosforu oraz składników mine- ralnych. Wprowa- dzenie fitazy pocho- dzenia mi- krobio- logicznego do mie- szanki paszowej
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=