Gazeta nr: 30

numer 25 numer 25 t CHOROBY KUKURYDZY NUMER 30 AgroNews .com.pl 25. kach i narządach organizmu. Pełni bardzo ważną rolę w zachowaniu równowagi kwasowo- zasado- wej organizmu i uwalnianiu dwutlenku węgla w płucach. Jego dodatek jest bardzo ważny w żywie- niu mineralnym samic przeznaczonych do rozro- du, gdyż odpowiedni stosunek cynku w organizmie matki wpływa na wytwarzanie się podniebienia, pyska, mózgu, oczu, serca, płuc i układu moczowo- -płciowego płodu. Cynk tak jak i mangan wpływa na wytwarzanie się okrywy włosowej, ponadto wy- wiera korzystny wpływ na system immunologiczny. Przy podawaniu tego mikroelementu trzeba jednak pamiętać, że jest on antagonistą miedzi i żelaza w procesach wchłaniania i odkładania w tkankach. Objawy niedoboru: • niedorozwój gruczołów płciowych, • zaburzenia w rozrodzie, • uszkodzenia komórek jąder, • zmniejszenie gęstości i łamliwość okrywy włoso- wej. Jod (J) – najważniejszą znaną funkcją tego mikro- elementu jest jego udział w budowie hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny). Pośrednio jod odpowiedzialny jest za prawidłowy przebieg metabolizmu, wzrostu, rozmnażanie i pracę komó- rek nerwowych. Niedobór jodu powoduje powięk- szenie tarczycy (wole), a co się z tym wiąże zaha- mowanie wydzielania hormonów tarczycy. Proces ten mogą powodować substancje wywołujące za- burzenia w gospodarce jodem jak np. substancje antyżywieniowe takich roślin jak: rzepak czy gor- czyca. Objawy niedoboru: • nadmierny wzrost tarczycy (niedoczynność tar- czycy), • obniżenie wyników produkcyjnych, • obniżenie płodności. Kobalt (Co) – jest on także składnikiem wielu enzy- mów syntetyzujących białko w organizmie. Dodat- kowo kobalt wchodzi w skład witaminy B12, która obok żelaza i miedzi bierze udział w tworzeniu he- moglobiny. Niedobór kobaltu w organizmie zwie- rząt wynika z niskiej zasobności tego pierwiastka w paszach pochodzenia roślinnego, natomiast obecny jest w większych ilościach w paszach pochodzenia zwierzęcego. Objawy niedoboru: • anemia, zmniejszenie apetytu, • chudnięcie, poronienia i biegunki. O pisane makro- i mikroelementy są bar- dzo ważne i wpływają na wiele funkcji życio- wych organizmu. Ich nadmiar jak i niedobór powoduje zakłócenia w homeostazie orga- nizmu zwierzęcego. Ten typ dodatku pasz- owego znajduje zastosowanie w żywieniu wszystkich gatunków zwierząt i grup pro- dukcyjnych. Można również stwierdzić, iż nie najważniejszy jest udział poszczególnych składników, ale ich stosunek względem sie- bie i relacje. Charakterystyka powyższych makro- i mikroelementów wskazuje na duże ich znaczenie w produkcji, a co za tym idzie większa wiedza na temat żywienia mineral- nego, może wpłynąć na poprawę opłacalno- ści chowu i hodowli zwierząt. Dzisiaj nie wystarczy już tylko znajomość poziomu białka w paszy dla świń. Wykorzy- stanie białka strawionego do syntezy białka ciała świń zależy przede wszystkim od jego składu aminokwasowego oraz od zawarto- ści energii metabolicznej i ciał biologicznie czynnych w dawce pokarmowej. Najwięk- sze znaczenie ma wartość biologiczna biał- ka. Wartość tę determinuje zawartość oraz do- stępność dla organizmu aminokwasów tzw. egzogennych, które muszą być dostarczo- ne w dawce dziennej w odpowiedniej ilości i proporcjach, by zwierzę prawidłowo rosło i rozwijało się. Są to: arginina, fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, me- tionina, treonina, tryptofan i walina. Białko i aminokwasy są składnikami niezbędnymi do wzrostu i rozwoju tkanek, narządów oraz wchodzą w skład ważnych enzymów, hor- monów i innych ciał biologicznie czynnych. W żywieniu świń zaleca się stosowanie od- powiedniego poziomu białka, w tym przede wszystkim lizyny, a do zawartości lizyny do- stosowuje się poziom pozostałych amino- kwasów według tzw. profilu białka idealnego. Uważa się, że w dawce dziennej dla świń ro-

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=