Gazeta AgroNews Nr.31

AGROTECHNIKA NUMER 31 AgroNews .com.pl 15. mowych. Rośliny kukurydzy ulegają przechło- dzeniu w temperaturze 0-5 o C. Jeśli taki stan się przedłuża może następować zamieranie roślin. Wszystkie procesy życiowe kukurydzy zależą w bardzo dużym stopniu od tempera- tury i przy niskich temperaturach poszcze- gólne fazy rozwoju wydłużają się. Tempera- turę otoczenia roślin można zmieniać bardzo nieznacznie za pomocą zabiegów agrotech- nicznych, takich jak wzruszanie gleby, zwięk- szające pochłanianie promieni słonecznych przez powierzchnię, wyściełanie gleby fo- lią, tworzenie zadrzewień śródpolnych hamujących wiatry i tworzących mikro- klimat. Kukurydzę można z powodzeniem zbierać na ziarno i kiszonkę na tere- nie prawie całego kraju, z wyjątkiem rejonów gór- skich, jednak pod warun- kiem dopasowania upra- wianego mieszańca pod względem długości jego wegetacji (liczby FAO) do regionalnych warunków klimatycznych. Jest to jed- na z najistotniejszych de- cyzji przy integrowanej uprawie kukurydzy. Po- zwala ona na zebranie maksymalnych plonów w określonych warunkach glebowo-klimatycznych, a także na beznakładowe ograniczenie kosz- tów dosuszania ziarna przy zbiorze poprzez wybór wcześniejszych mieszańców w rejo- nie charakteryzującym się dłuższą wegetacją roślin. Decyzję taką należy podejmować po uprzednim przeanalizowaniu wyników do- świadczeń PDO, względnie firm hodowlano- -nasiennych, gdyż mieszańce wcześniejsze zwykle plonują niżej niż mieszańce później- sze. Zmienność potrzeb cieplnych w obrębie gatunku jest bardzo duża, a mieszańce bar- dzo wczesne i wczesne mają podobne po- trzeby cieplne jak zboża jare. Polska jest kra- jem ubogim w wodę. Podnoszenie zawartości próchnicy w glebie przyczynia się do groma- dzenia wody. Ilość wody dostępnej z opadów w okresie wegetacji kukurydzy, od kwietnia do maja, jest w Polsce podstawowym czyn- nikiem decydującym o wysokości uzyskiwa- nych plonów, silniej działającym, jak wskazu- ją badania, niż sumy lub średnie temperatury w tym okresie. Potrzeby wodne kukurydzy są wysokie, jednak rośliny tego gatunku oszczędnie go- spodarują wodą o czym świadczy niski, w po- równaniu z innymi gatunka- mi, współczynnik transpiracji, a więc ilość wody niezbędnej do wyprodukowania 1 kg su- chej masy. Ponadto korzenie kukurydzy mają zdolność po- bierania wody 3-6 razy szyb- ciej niż jęczmienia, owsa czy pszenicy. Niedostatek wody, w pierwszej kolejności, ujawnia się zahamowaniem wzrostu li- ści, które w takich warunkach słabo się rozwijają i odwrotnie przy dobrym zaopatrzeniu ro- ślin w wodę powierzchnia bla- szek liściowych jest większa. W okresie wegetacji kukurydzy potrzeby wodne roślin zabez- piecza ok. 200 mm opadów. Pozostała część wody pocho- dzi z wód gruntowych i zapa- sów wody w glebie, a także z rosy pobieranej przez korzenie przybyszowe. Wykorzystanie opadów zależy od tempera- tury gleby i powietrza oraz wiatru. Zbyt duże opady, powyżej 350-400 mm w sezonie we- getacyjnym prowadzą do obniżenia plonu ziarna kukurydzy, szczególnie gdy łączą się z niskimi średnimi temperaturami powietrza (ok. 14 o C). Na glebach lekkich najważniej- szym czynnikiem plonotwórczym są opady w lipcu i sierpniu. Tekst pochodzi z Metodyki Integrowanej Produkcji Kukurydzy. Opracowanie zbiorowe pod redakcją: dr. inż. Zdzisława Kaniuczaka   i prof. dr. hab. Stefana Pruszyńskiego, Warszawa kwiecień 2019 Ilość wody dostępnej z opa- dów w okresie wegetacji kukurydzy, od kwietnia do maja, jest w Polsce podsta- wowym czynnikiem decy- dującym o wysokości uzy- skiwanych plonów, silniej działającym, jak wskazu- ją badania, niż sumy lub średnie temperatury w tym okresie.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=