Gazeta AgroNews Nr.31

22. AgroNews .com.pl paszowego wykorzystania ziarna jest kiszon- ka z ześrutowanych kolb kukurydzy (CCM). Nowym zagadnieniem jest nie paszowe użyt- kowanie masy organicznej roślin np. do ce- lów energetycznych; wtedy plon kolb nie ma istotnego znaczenia. Optymalną odmianę ziarnową powinny cha- rakteryzować: • duży plon ziarna w warunkach umożliwiają- cych tę produkcję; • odpowiednia wczesność, tj. zdolność do rozwoju w niższych temperaturach oraz możliwość aktywnego dosychania ziarna w polu przy utrzymujących się zielonych li- ściach (odmiany „stay green”); • generatywny typ roślin; niezbyt wysoka ło- dyga, brak skłonności do krzewienia, mała podatność na choroby fuzaryjne i odporność na wyleganie nawet w przypadku opóźnio- nego terminu zbioru. Odmiana przydatna do produkcji CCM powinna posiadać zdolność plonotwórczą odmiany ziarnowej, ale może być nieco późniejsza. Wskazany też jest mniejszy udział rdzenia w masie kolby. Optymalną odmianę kiszonkową powinny cha- rakteryzować: • duży plon ogólny suchej masy o korzystnej strukturze tj. dużym udziale kolb; •wysoka strawność wegetatywnych części ro- ślin; •wczesność odpowiednia do zamierzonego ter- minu zbioru: przy przeciętnym przebiegu pogo- dy odmiana taka osiąga dojrzałość silosową już na początku września z perspektywą następczej uprawy ozimin lub dojrzewa później (odmiany bardziej plenne, efektywnie wykorzystujące cały sezon wegetacyjny). U odmian kiszonkowych nie jest istotną wadą niewielka skłonność do krze- wienia się roślin, a obfita świeża masa wegeta- tywna jest traktowana przez niektórych planta- torów nawet jako zaleta. TYPY HODOWLANE ODMIAN W zależności od sposobu produkcji nasiennej, odmiany kukurydzy zawierają w swoim składzie dwie, trzy lub cztery linie wsobne (odmiany typu SC, TC, DC). Główna zaleta odmian DC (mieszań-

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=