Gazeta AgroNews Nr.31

numer 25 numer 25 AgroNews .com.pl 25. AGROTECHNIKA NUMER 31 możliwie jak najwcześniej. Siew kukurydzy powinien być wykonany w starannie uprawioną glebę, bez grud i brył, gdyż utrudniają one wschody roślin, powodu- ją ich nierównomierność. Ponadto brak jest penetracji doglebowych herbicydów do na- sion chwastów. Obecnie coraz powszechniej stosowane są uproszczone, bezorkowe upra- wy gleby pod siew kukurydzy. Może to być siew bezpośredni w ściernisko, lub w naszych warunkach częściej stosowany siew w pas gleby uprawionej pod rzędy kukurydzy, pod- czas gdy międzyrzędzia pozostają nieupraw- nione z pozostałościami resztek pożniwnych i pełnią funkcję mulczu (tzw. strip-till, czyli upra- wa pasowa). Jest to tzw. uprawa konserwująca, która ma na celu zatrzy- manie wody i zapewnie- nie rozwoju organizmom glebowym (bakterie, dż- dżownice i inne). Uprawa gleby powin- na być na głębokość sie- wu (5-6cm na glebach cięższych i 6-8cm na glebach lżejszych), aby nasiona były ułożone na twardym, podsiąkającym podłożu. Pręd- kość siewu większa niż 6-7km ma negatyw- ny wpływ na plonowanie, gdyż nasiona są rozmieszczone w nierównych odległościach w rzędach. Siew należy wykonać w termi- nie optymalnym, gdy gleba jest odpowiednio nagrzana (nie mniej niż 8∞C na głębokości siewu). Wskaźnikami fenologicznymi termi- nu siewu jest kwitnienie mniszka lekarskie- go, porzeczki, tarniny i czeremchy. Na prze- ważającym obszarze kraju jest to III dekada kwietnia, ale w rejonach Polski Południowo Zachodniej i częściowo Zachodniej jest to II dekada kwietnia. W rejonach północnych, szczególnie w Polsce Północno-Wschodniej termin siewu przypada na przełomie III deka- dy kwietnia i I dekady maja. Ważny jest dobór odmiany o odpowiedniej wczesności do rejonu uprawy, a także obsa- da roślin na hektar (około 80 tysięcy na ziar- no i około 100 tysięcy na kiszonkę). Odmia- ny średniopóźne, FAO 260-290 są przydatne wyłącznie do stref najcieplejszych Polski Po- łudniowo-Zachodniej i Polski Południowo- -Wschodniej (poza Roztoczem), a odmiany wczesne i średniowczesne, FAO do 210-220 na ziarno i 230-240 na kiszonkę, do rejonów Polski Północnej. Odmiany średniowczesne i średniopóźne, FAO 230-260, wykazują przy- datność do uprawy w rejonie środkowym. W Krajowym Rejestrze jest obecnie zareje- strowanych prawie 180 odmian kukurydzy, w tym 27 najnowszych odmian, które zare- jestrowano w lutym 2016 roku. Na polskim rynku jest dostępnych co najmniej drugie tyle odmian zarejestrowanych w innych krajach UE, z tzw. katalogu europejskiego (CCA). NAWOŻENIE Kukurydza w uprawie na ziarno i na kiszonkę wytwa- rza bardzo wysokie plony i należy do roślin o wyjątko- wo wysokich wymaganiach pokarmowych. Koszty nawożenia stanowią od 25-30% całkowitych kosztów produkcji kukurydzy. Do określenia dawek nawozów konieczna jest znajomość zasobności gleb. Bardzo ważnym czynnikiem jest określe- nie oczekiwanych plonów ziarna, lub suchej masy kiszonki. Do wytworzenia 1 tony ziarna kukurydzy z odpowiednią ilością słomy lub 2 ton su- chej masy kiszonki potrzebne jest około: 23 kg N, 11 kg P2O5, 28 kg K2O, 6 kg MgO, 4 kg SO3. Zapewnienie potrzeb pokarmowych kukurydzy, przy plonie ziarna 8 ton z hekta- ra, lub plonie kiszonki 16 ton suchej masy z hektara, wymaga dostarczenia do gleby na 1 hektar pierwiastków w ilości: 185 kg N, 85 kg P2O5, 225 kg K2O i 55 kg MgO. W za- leżności od zasobności gleby w wymienione składniki pokarmowe (średnia lub wysoka), dokonuje się odpowiedniej korekty nawoże- nia. Dalsza korekta jest możliwa w przypadku Siew kukurydzy powinien być wykonany w starannie uprawioną glebę, bez grud i brył, gdyż utrudniają one wschody roślin, powodują ich nierównomierność.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=