Gazeta AgroNews Nr.31
numer 25 numer 25 t OCHRONA KUKURYDZY NUMER 31 36. AgroNews .com.pl roku. Na początku 21 wieku na kukurydzy noto- wano nieco ponad 30 szkodników kukurydzy, na- stępnie ich liczba wzrosła do 50, a obecnie Instytut Ochrony Roślin – PIB wskazuje na obecność około 100 fitofagów. Ich liczba rośnie z kilku powodów. Po pierwsze udaje się rozpoznać gatunki określane dawniej tylko ogólną nazwą systematyczną np. rol- nice, wciornastki. Ponadto część gatunków znanych z innych roślin uprawnych dostosowuje się do żerowa- nia na kukurydzy np. skrzypionka zbożowa, lednica zbożowa. Rośnie także liczba organizmów znanych z pojawu na roślinach dzikich, które sporadycznie bądź już na stałe włączają kukurydzę do swojej diety np. pienik ślinianka. Jeszcze bogatszy skład gatunkowy występuje wśród sprawców chorób kukurydzy. Grupą dominującą są tu grzyby patogeniczne, ale także niektó- re rośliny porażają choćby bakterie czy też opanowują wirusy. Samych pato- genów może być około 400 gatunków, tym bardziej, że niektóre choroby jak np. fuzarioza kolb czy fuzarioza łodyg mogą być efektem opanowania ro- ślin przez kompleks różnych gatunków grzybów z rodzaju Fusarium. Podobnie jak w przypadku niektórych szkodni- ków, część gatunków grzybów jest nie- wyspecjalizowana w stosunku do żywi- ciela, zatem porażają choćby i typowe zboża, jak i kukurydzę, dlatego z tego powodu kładzie się duży nacisk na to, żeby różnicować rośliny uprawiane w płodozmianie, tak aby nie kumulowały się na stanowisku zarodniki przetrwal- nikowe niektórych patogenów. Kukurydza choć jest jedną z najpóź- niej sianych (od kwietnia) roślin jarych to z kolei bardzo późno schodzi także z pola. Zwykle jest to październik, cza- sem listopad, a niekiedy i grudzień (w zależności od areału zasiewów i pogo- dy). Szkodniki i choroby zagrażają tej roślinie przez cały okres wegetacyjny, choć trzeba zaznaczyć, że większość gatunków pojawia się tylko w określo- nych miesiącach i później kończą żero- wanie. Często się o tym zapomina, ale kukurydza zebrana już z pola i zmaga- zynowana także jest poddana presji ze strony organizmów szkodliwych. Poja- wiają się bowiem choroby przechowal- nicze czy też szkodniki magazynowe. Bezpośrednio w okresie wiosennym Mszyce (fot. P. Bereś)
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=