Gazeta AgroNews Nr.31

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 31 AgroNews .com.pl 5. w Polsce wynoszą około 2,0 min ha, tj. trzy- krotnie więcej od aktualnej powierzchni za- siewów. KIERUNKI UŻYTKOWANIA PRZEMYSŁOWEGO Wykorzystanie przemysłowe kukurydzy rozpatrywać można w kilku podstawowych płaszczyznach: • przemiał ziarna na kasze i mąki - do bez- pośredniego spożycia lub jako półprodukty dla przemysłu spożywczego, słodownicze- go i szeregu zastosowań poza spożywczych. Produkty przemiału wykorzystywane są głównie jako: - mąka kukurydziana do produkcji chleba (10 - 15% części wagowych); - mąki do produkcji herbatników i makaro nu (do 100% udziału); - kaszki do przemysłu browarniczego (do 50% udziału); - kasza do wyrobu płatków kukurydzianych i płatków typu snacks; - kaszka do wyrobu polenty. • produkcja skrobi z ziarna (dla przemysłu spożywczego i poza spożywczych zastoso- wań) • kukurydza cukrowa i pękająca (puszki, pop- corn, sałatki) • przemysł fermentacyjny (alkohol spożywczy i paliwowy, drożdże i inne mikroorganizmy) • przemysł energetyczny - spalanie (ziarno, sło- ma, rdzenie), produkcja biogazu (biomasa) • przemysł papierniczy i materiały izolacyjne - słoma. Należy sądzić, że produkty takie coraz częściej będą występować na naszym rynku. W Polsce bowiem na cele konsumpcyjno-przemysłowe zu- żywa się poniżej 10% ziarna kukurydzy, podczas gdy we Francji ponad 20%, a w Austrii powyżej 30%. Dominuje u nas tradycyjny - paszowy kie- runek użytkowania ziarna kukurydzy (blisko 85% spożycia). W części jednak jest to również suro- wiec przemysłowy - do produkcji pasz wysoko- przetworzonych. Przerób ziarna kukurydzy idzie w trzech zasad- niczych kierunkach: • mielenia w młynach (tzw. przemiał na sucho); • mielenia w krochmalniach (tzw. przemiał na mokro); • wykorzystania ziarna (kolb) jako substratu w przemyśle fermentacyjnym.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=