Gazeta AgroNews Nr.31
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 31 AgroNews .com.pl 7. czym wzrasta, co widać choćby w asortymencie towarów spożywczych dostępnych na rynku. Su- rowcem jest jednak grys importowany z Argentyny, USA i Francji. Coraz więcej firm w Polsce korzysta z krajowej kukurydzy, wykorzystując ją do produk- cji chrupek i różnego rodzaju płatków i snacków śniadaniowych. Podczas prób przeprowadzonych w Akademii Rolniczej w Poznaniu stwierdzono na ogół dobrą przydatność kaszek uzyskanych z róż- nych odmian do wyrobu produktów spożywczych metodą ekstruzji. Wykazano tym samym, że moż- na z wybranych odmian, z ziarna wyprodukowane- go w kraju, uzyskać dobry surowiec do produkcji chrupek oraz płatków kukurydzianych . Pamiętać jednak trzeba, że im gorsza odmiana, tym ważniej- sza jest jakość przemiału, a jego wydajność będzie niższa. KUKURYDZA JAKO ŹRÓDŁO SKROBI Produkcja skrobi oparta jest głównie na trzech roślinach: pszenicy, ziemniaku i kukurydzy. W kra- jach UE na skrobię przerabia się około 20 mln ton tych surowców roślinnych. Ziarno kukurydzy sta- nowi tu ok. 1/3, ale w produkcie finalnym skrobia kukurydziana stanowi już 53% całej produkcji. Dobrze to świadczy o wydajności i efektywności przerobu kukurydzy. Inne rośliny „skrobionośne", jak: jęczmień, ryż, sorgo, mają znaczenie mar- ginalne. W Niemczech, gdzie klimat w znacznej części jest zbliżony do klimatu Polski, na skrobię przerabia się ok. 800 tys. ton ziarna kukurydzy. Dla porównania: stanowi to blisko połowę pro- dukcji ziarna kukurydzy w Polsce, która w 2004 r. wyniosła ponad 2 min ton. Dużą wartość ma uzyskiwany, jako produkt uboczny, olej kukury- dziany, który dzięki dużej ilości nienasyconych kwasów jest poszukiwanym olejem spożywczym. Ilość ścieków i odpadów przy produkcji skrobi kukurydzianej jest mała, zwłaszcza w porówna- niu z uciążliwym i niebezpiecznym ekologicznie przerobem ziemniaków. Produkcja skrobi z kukurydzy wymaga - z jed- nej strony - odpowiedniego wyposażenia za- kładów, a z drugiej - odpowiedniego surowca. Jak dotąd w Polsce nie przerabia się ziarna ku- kurydzy na skrobię. W Niemczech istnieją dwie
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=