Gazeta AgroNews Nr.31
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 31 AgroNews .com.pl 9. Przy wykorzystywaniu ziarna kukurydzy do pro- dukcji alkoholu istotny jest koszt jego konserwa- cji i przechowywania. Przerabiając wilgotne ziarno kukurydzy można zdecydowanie obniżyć koszty produkcji. Obliczono, że przy przetwarzaniu wysu- szonego ziarna koszt wytworzenia 1 litra etanolu obciążony jest kwotą 0,25 - 0,50 zł, wynikającą z nakładów na suszenie. Biorąc pod uwagę średnie ceny uzyskiwane przez gorzelnie rolnicze (kształ- tują się na poziomie poniżej 2,0 zł/litr), koszty su- szenia obniżają przychód o około 20-30%. Alter- natywnym dla suszenia rozwiązaniem jest jego zakiszenie. Mokre ziarno kukurydzy łatwo kisi się po ześrutowaniu, można też kisić je w całości, np. w rękawach foliowych. Dla szybszego i lepszego procesu zakiszania wskazane jest dodanie prepara- tów bakteryjno-enzymatycznych np. Lactozym-u. Wiele argumentów wskazuje, że kukurydza należy do roślin najbardziej przydatnych do przerobu na alkohol. Interes rolnika, jak i gospodarki krajowej, jest tu w dużym stopniu zbieżny. Poprzez gorzelnie można bowiem spożytkować także ziarno o mniej- szej wartości, np. ziarno porażone przez grzyby na polu czy zawilżałe w magazynach. Ważniejsze ar- gumenty przemawiające za szerszym wykorzysta- niem kukurydzy w produkcji alkoholu zebrano po- niżej. Argumenty za zwiększeniem przerobu kukurydzy na etanol: • Wysokie plonowanie kukurydzy; • Na glebach słabych - plony 2x wyższe niż innych zbóż; • Duże zainteresowanie rolników uprawą na ziar- no; • Dziś - samowystarczalność; jutro - nadprodukcja ziarna; • Zagospodarowanie ziarna nadpsutego i o niższej wartości paszowe]; • Dobra jakość produktów ubocznych; • Możliwość wywalczenia większych dopłat bez- pośrednich na 1 ha kukurydzy; • Doskonale nadaje się do zagospodarowywania odłogów; • Najmniejsze koszty środowiskowe produkcji bio- etanolu. KUKURYDZA DO PRODUKCJI BIOGAZU Szereg dyrektyw Komisji Europejskiej wskazuje, że w następnych latach musi wzrosnąć produkcja biopaliw. Jedną z możliwości realizacji takich wy- magań jest wzrost produkcji biogazu, z przezna- czeniem go na cele ogrzewania gospodarstwa, a przy dużych instalacjach również produkcji prą- du elektrycznego. W procesie tzw. zgazowywa- nia najczęściej zużywa się produkty odpadowe oraz gnojowicę, która jednak ma małą zawartość suchej masy. Resztki roślinne mogą to częścio- wo uzupełnić, ale do dobrego przebiegu proce- su trzeba mieć stałe źródło biomasy. Doskona- łym źródłem takiego uzupełniającego materiału roślinnego może być zielonka (kiszonka) z kuku- rydzy. Jak wynika z badań niemieckich, przy ak- tualnie uprawianych odmianach, przeznaczenie ich do produkcji biogazu pozwala uzyskać ok. 5-6 tys. m 3 metanu z 1 ha. Wykorzystując późne odmiany, tworzące dużo masy, można liczyć na produkcję rzędu 10 tys. m 3 metanu/ha. Stwier- dzono, że kiszonka z kukurydzy zwiększyć może kilkukrotnie wydajność energetyczną instala- cji, co znakomicie poprawi efekty finansowe. W ostatnich latach w UE powstało wiele tego typu instalacji, co pozwala mieć nadzieję, że i w Pol- sce upowszechni się produkcja biogazu, a z nim i uprawa kukurydzy. PODSUMOWANIE Nie ulega wątpliwości, że wykorzystanie ziar- na kukurydzy do celów przemysłowych powin- no być znacznie większe niż obecnie. Dotyczy to zwłaszcza przerobu młynarskiego oraz gorzelnic- twa, które łącznie mogłyby zagospodarować su- rowiec nawet z powierzchni rzędu 300 tys. ha. Dobre perspektywy ma produkcja biogazu, gdzie kukurydza może posłużyć jako stymulator proce- su i ułatwić znacząco przetwarzanie gnojowicy oraz coraz bardziej rosnących ilości osadów ście- kowych z oczyszczalni. Prof. dr hab. Tadeusz Michalski
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=