Gazeta AgroNews Nr.32

cukrowych z producentami cukru. Tegoroczny ob- szar upraw był nieco wyższy niż rok wcześniej i wyniósł 240.793,88 ha. Z roku na rok zwiększa się również średnia powierzchnia upraw buraka cu- krowego, która w tym roku wyniosła 8,44 ha. Dla porównania rok temu było to tylko 7,75 ha. Rolni- cy dostarczyli łącznie 13.834.291,23 ton buraków, co oznacza że szacowana ilość zebranych plonów przypadająca na obszar jednego hektara wyniosła 58,52 ton, czyli aż o 14% mniej niż w roku ubie- głym. Produkcja cukru w kampanii 2019/2020 wyniosła 2.065.250,71 ton, co jest wynikiem gor- szym od wcześniej prognozowanego, jednak wciąż znacznie przewyższającym zapotrzebowanie na cukier w kraju. O tej niełatwej z perspektywy rol- nictwa i przemysłu cukrowego sytuacji zadecydowały mię- dzy innymi niezależ- ne od człowieka czynniki przy- rodnicze. – Na zmniejszenie plonów istotnie wpłynęła susza. Pierwsze niedobory wody wystąpiły pod koniec czerwca i nasiliły się w zależności od rejonu w lip- cu i sierpniu. Co prawda sierpień przyniósł więk- sze opady, ale miały one charakter burzowy i przy wysokich temperaturach zapasy wody w glebie nie uległy zwiększeniu. Temperatura w czerwcu była wyższa o prawie 4°C od średniej, co powo- dowało utratę wody i szybkie pojawianie się ob- jawów suszy. Na wielu obszarach ogłoszono wystąpienie suszy glebowej – wyjaśnia Michał Gawryszczak ze Związku Producentów Cukru w Polsce. PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 32

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=