Gazeta AgroNews Nr.32

numer 25 numer 25 AgroNews .com.pl 21. EKONOMIA NUMER 32 Susza w największym stopniu dotyka ryn- ku owoców i warzyw. W przypadku zbiorów zbóż sytuacja może być nieco lepsza, gdyż zdecydowana większość (około 70%) upra- wianych w Polsce zbóż, to gatunki ozime, które są obecnie w dość dobrej, choć pogar- szającej się z dnia na dzień, kondycji. Dużo bardziej zagrożone są uprawy jare, zwłaszcza kukurydza. PANDEMIA NIE OMIJA SEKTORA AGRO Podobnie, jak w niemal wszystkich pozostałych sektorach gospodar- ki, rolnictwo boryka się z problemami powodo- wanymi pandemią CO- VID-19. Najbardziej do- tkliwy jest brak rąk do pracy. Prace sezonowe nie mogą czekać, tym- czasem w całym kraju brakuje pracowników se- zonowych. To efekt zamknięcia granic. Może on być zrównoważony przez osoby, które w wyniku zamknięcia zakładów pracy utraci- ły źródło zarobków i chwilowo zdecydują się przekwalifikować. Kolejnym problemem jest mniejszy po- pyt. Producenci owoców i warzyw muszą zmierzyć się z utratą części kontrahentów z powodu ograniczeń prawnych (brak lub znaczne ograniczenie sprzedaży do branży HoReCa), ze względu na problemy logistycz- ne oraz zmianę nawyków konsumenckich. Z powodu epidemii, klienci decydują się wyjść z domu po zakupy rzadziej i kupują przeważ- nie produkty pierwszej potrzeby. Ze wzglę- du na nietrwałość i krótki okres przydatności część świeżych owoców i warzyw do nich nie należy. CENY BĘDĄ ROSŁY? Biorąc pod uwagę nałożenie się na siebie wszystkich czynników, analitycy BNP Paribas spodziewają się dalszego wzrostu cen de- talicznych owoców i warzyw. Jednak biorąc pod uwagę wysokie ceny bazowe w 2019 r., dynamika tego wzrostu będzie mniejsza niż w zeszłym roku. W przypadku zbóż sytuacja jest bardziej skomplikowana. Obecne, ostrożne szacunki wskazują, że krajowe zbiory najważniejszego zboża – pszenicy – będą zbliżone do ubiegło- rocznych i wyniosą około 11 mln t. - Jeszcze miesiąc temu prognozy wskazy- wały na ich 5-proc. wzrost. Przy braku opadów w kolej- nych tygodniach nie jest wy- kluczony spadek produkcji, trudno na razie ocenić jak głęboki. W tej sytuacji prze- waża oczekiwanie na wzro- sty cen skupu. Nie jest to jednak tak oczywiste, jak w przypadku owoców czy wa- rzyw. Dużo będzie zależało od wyników produkcyjnych w innych krajach, należących do istotnych eksporterów pszenicy, tj. Rosji, Francji czy Stanów Zjednoczonych – komen- tuje Bartosz Urbaniak. Efekty suszy i epidemii dotykają również firmy przetwórcze. Dla przedsiębiorstw pro- dukujących żywność, potencjalnie mniejsze zbiory oznaczają mniejszą dostępność pol- skich owoców lub warzyw jako surowca do przetwórstwa. Jednocześnie firmy zarządzają produkcją w warunkach kryzysu: przy mniej- szej liczbie personelu, konieczności utrzy- mywania dystansu społecznego, częstszego dezynfekowania, organizowania podwój- nych zmian. Wszystko to prowadzi do wzro- stu kosztów. Branża odczuwa także brak pracowników sezonowych oraz cierpi przez ograniczenia w transporcie międzynarodo- wym. Te czynniki będą wpływać na wzrost cen lub wymuszać zmianę receptury produk- tu końcowego. Źródło: BNP Paribas Podobnie, jak w niemal wszystkich pozostałych sektorach gospodarki, rol- nictwo boryka się z pro- blemami powodowanymi pandemią COVID-19.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=