Gazeta AgroNews Nr.32

PRAWO NUMER 32 Podatek od cukru to cios w plantatorów buraka cukrowego Wwyniku wprowadzenia przygotowywanego przez rząd podatku cukrowego cały sektor spożywczy i przemysłowy czekają duże zmiany, a nas konsumentów spore podwyżki. z ałożeniem wprowadzenia podatku cukrowego jest to, że Polacy będą spożywali mniej cukru i przez to w lepszej kondycji będzie ich zdrowie. Ale to, co dobre dla zdrowia, niekoniecznie może być dobre dla gospodarki. Szczególnie, że w Polsce gru- pa rolników uprawiających buraki cukrowe jest spora. Oprócz wzrostu cen napojów słodkich w sklepach o 30-40%, olbrzymie straty odnotują również rolnicy. Rozmawiamy z Michałem Gawryszczakiem, dyrek- torem biura Związku Producentów Cukru w Polsce, o tym jak wprowadzenie podatku cukrowego przełoży się na plantatorów buraków cukrowych. Marta Nowak-Woźnica: Ustawa o podatku od cukru ma być rozpatrywana przez Sejm w momencie, w któ- rym tysiące firm walczy o przetrwanie z powodu pan- demii COVID-19 - co Państwo myślicie o tym projek- cie i czy sektor jest gotowy na taki cios? Michał Gawryszczak: Konsekwencje epidemii koro- nawirusa będą bardzo dotkliwe dla tysięcy przedsię- biorców, nie tylko producentów cukru. Nasze obawy Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce AgroNews .com.pl 45.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=