Gazeta AgroNews Nr.32

PRAWO NUMER 32 budzą na przykład prawdopodobne zato- ry płatnicze, które mogą poważnie zagro- zić płynności finansowej przedsiębiorstw, mogą pojawić się także poważne problemy kadrowe i konieczność podjęcia nadzwyczaj- nych środków. Utrudnienia w transporcie i ewentualne dodatkowe restrykcyjne przepi- sy wdrażanie w poszczególnych krajach UE mogą wpłynąć również na przyszłość ekspor- tu polskiego cukru. Dlatego planowany moment wprowadze- nia podatku cukrowego jest fatalny dla całej branży żywnościowej w Polsce. Jakie stanowisko w sprawie wprowadzenia podatku od cukru ma Związek Producentów Cukru? Związek Producentów Cukru w Polsce uwa- ża, że ustawa o promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów stanowi jaskrawy przykład tego typu rozwiązań legislacyjnych, które nie powinny być w ogóle uchwalone i wdrożone. - Doświadczenia z  krajów, w któ- rych wprowadzono taką opłatę, wyraźnie po- twierdzają, że nie jest to właściwa droga do ochrony zdrowia obywateli. Zdecydowana większość konsumentów będzie szukać tań- szych, gorszych zamienników, jeśli cena żyw- ności wzrośnie. Należy edukować konsumentów w zakresie odpowiedniego żywienia, promować profilakty- kę.  Związek Producentów Cukru  próbuje uświa- domić Rządowi negatywne konsekwencje ustawy dla biznesu i konsumentów. Jak decyzje rządu wpłyną na uprawę buraka cu- krowego w Polsce? Próba kompensacji dodatkowych obciążeń po- datkowych w obszarze dostawców surowców, może mieć negatywny wpływ także na polskich producentów rolnych. Może wpłynąć na opłacal- ność produkcji  buraka cukrowego. Projekt przewiduje m.in. 70 lub 80 groszy opłaty za słodzony napój - jak taka podwyżka odbije się na branży? Zniesienie systemu kwotowania produkcji cukru w 2017 roku miało bardzo duży wpływ na bran- żę produkcji cukru - zarówno plantatorów bura- ka cukrowego jak i producentów cukru, którzy zmagają się obecnie ze skutkami zniesienia kwot cukrowych. Głównym problemem jest znaczny spadek poziomu cen cukru w całej Unii Europej- skiej. Obecnie obserwujemy znaczny spadek licz- by rolników uprawiających buraka cukrowego, w zeszłym roku zamknięta została jedna z cukrowni w naszym kraju, producenci cukru w UE znajdują się na skraju opłacalności produkcji cukru. Opo- datkowanie napojów zawierających cukier pro- wadzić będzie do dalszego obniżenia konkuren- cyjności zarówno branży cukrowniczej w Polsce jak i krajowej branży spożywczej, zwłaszcza pro- ducentów soków i napojów wobec tych branż z innych krajów Unii Europejskiej, gdzie takich do- datkowych obciążeń nie ma. Czy podatek cukrowy zagraża przyszłości krajo- wej produkcji buraka? Tak, podatek cukrowy zagraża przyszłości krajo- wej produkcji buraka cukrowego. Mniejsza kon- kurencyjność plantatorów buraka cukrowego, producentów cukru czy producentów napojów może w pewnym momencie przyczyniać się do rezygnacji niektórych plantatorów z uprawy bura- ka ze względu na zbyt niską cenę. Rozmawiała: Marta Nowak-Woźnica 46. AgroNews .com.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=