Gazeta AgroNews Nr 34

numer 25 numer 25 AgroNews .com.pl 27. EKONOMIA NUMER 34 Skutki Brexitu Niepewność w gospodarce zaostrza trudność w oszacowaniu skutków Brexitu. Z dniem 1 lutego 2020 r. Wielka Brytania, po 47 latach od przystąpienia do UE, przestała być pań- stwem członkowskim Unii Europejskiej. Obecnie, do końca 2020 r. obowiązu- je okres przejścio- wy, a od marca roz- poczną się negocjacje w sprawie nowego partnerstwa UE ze Zjednoczonym Kró- lestwem. Wielka Bry- tania jest drugim, po Niemczech, najważ- niejszym partnerem handlowym Polski i lide- rem wśród krajów, do których eksportujemy produkty rolno-spożywcze. Głównie sprze- dajemy tam mięso, wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze, papierosy, warzywa i przetworzone ryby. Od kilku lat notowany jest stały wzrost obrotów handlowych pro- duktami rolno-spożywczymi między Polską a Wielką Brytanią. W 2019 r. udział ekspor- tu żywności do Wielkiej Brytanii w eksporcie ogółem wyniósł 8,3%, a w imporcie 3%. 2020 rok niestabilny cenowo W 2019 r.  istotnie wzrosły ceny szczególnie żywności. Inflacja związana ze wzrostem cen żywności była dwa razy wyższa niż średnia inflacja w Polsce. Niestety rok 2020 zapowia- da się równie niestabilnie. Dodatkowe obcią- żenia, na jakie narażeni są przedsiębiorcy, a szczególnie skokowy wzrost płacy mini- malnej i energii, był widoczny w cenach pro- duktów już w I kwartale. Mimo tego wzro- stu, rentowność na poszczególnych etapach łańcucha produkcji żywności będzie malała, cena na półce nie równa się bowiem zyskowi netto producenta. W szczególnie trudnej sy- tuacji znajdą się małe i średnie przedsiębior- stwa, które mają dosyć ograniczone możliwo- ści kompensacji kosztów wzrostem cen. Ograniczenia produkcji na terenach obję- tych epidemią, trudności z przemieszczaniem ludzi i towarów już dzisiaj stwarzają trudno- ści z dotrzymywaniem umów handlowych. Dalsze rozpowszechnianie się pandemii oraz czasu jej trwania może spowodować świato- wy kryzys gospo- darczy o niewy- obrażalnej skali. Rolnicy na wagę złota Atutem polskie- go sektora żyw- nościowego jest fakt, że bazuje on w 80%  na krajowym surowcu, dostarczanym przez polskich rolników. W rezultacie pande- mia koronawirusa w krajach azjatyckich oraz w Europie nie przerwała łańcuchów dostaw. Dodatkowo, produkcja surowców rolnych oraz artykułów żywnościowych jest w Polsce wyższa od konsumpcji wewnętrznej. Nad- wyżka podaży nad zapotrzebowaniem krajo- wym wynosi ponad 1/3. Przychody z eksportu stanowią ok. 25 proc. łącznych przychodów krajowych firm spożywczych oraz ok. 7 proc. w przypadku przedsiębiorstw, zajmujących się handlem hurtowym żywnością. Wszelkie zawirowa- nia w eksporcie, jeśli są poważne, powodują więc negatywne skutki dla poszczególnych podsektorów polskiej branży spożywczej. Już na początku roku można założyć, że rok 2020 przyniesie duże zmiany w handlu za- granicznym. Obok trudności logistycznych, wzrostem kosztów transakcyjnych w wymia- nie międzynarodowej istotną rolę będzie od- grywał kurs dewizowy. Należy spodziewać się dalszego systematycznego spadku warto- ści złotego w relacji do najważniejszych wa- lut dolara amerykańskiego, euro czy franka szwajcarskiego, co w niekorzystnej sytuacji postawi sektory w dużej mierze uzależnione od importu. Nasze zadłużenie w walutach obcych jest trzecim najwyższym w zestawieniu Bloomberga dotyczą- cym gospodarek Emerging Markets.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=