Gazeta Interaktywna Nr 35
numer 25 numer 25 AgroNews .com.pl 11. PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 35 późniejsze (plenniejsze). Z kolei wybór zbyt późno dojrzewających skutkuje ryzykiem zbioru przy nadmiernej wilgotności ziarna, może opóźnić zbiór lub też zmusić plantato- ra do skoszenia kukurydzy w zbyt wczesnym stadium rozwojowym. Wartość FAO powin- na być tak dobrana do rejonu uprawy, aby w zamierzonym momencie zbioru ziarno osią- gnęło dojrzałość fizjologiczną, gwarantującą zachowanie najlepszych parametrów jako- ściowych kiszonki. Im później przeprowadzo- ny jest zbiór, tym wyższy plon suchej masy. Sucha masa Optymalna zawartość suchej masy w plonie ogólnym to 32-35%, z czego około połowa powinna pochodzić z ziarna. Aby zapewnić wysoką energetyczność masy kiszonkowej udział kolb w plonie ogólnym powinien wy- nosić co najmniej 50%. Typ ziarna Do produkcji kiszonki korzystniejszy jest wy- bór odmian o ziarnie typu flint lub flint/dent. Twarda skrobia w tego typu ziarnie otacza skrobię miękką, dzięki temu redukuje trawie- nie skrobi w żwaczu i zmniejsza ryzyko wy- stąpienia kwasicy. Koncentracja energii Kiszonka powinna cechować się wysoką war- tością tego wyróżnika. Energia pochodzi z dwóch źródeł – ze skrobi (ziarno) i z włókna (łodyga, liście, osadka). Zatem wydajne od- miany kiszonkowe powinny charakteryzo- wać się wysokim plonem ziarna oraz wysoką strawnością włókna. Zawartość skrobi w ma- sie kiszonkowej waha się pomiędzy 30 a 38% i zależy od terminu zbioru, stosunku suchej masy ziarna do pozostałej części rośliny oraz stresów środowiskowych, które występowały w trakcie okresu wegetacyjnego. Z włóknem jest odwrotnie niż ze skrobią. Im później- szy zbiór roślin, tym gorzej, ponieważ maleje strawność włókna. Termin zbioru Termin zbioru kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę ma kolosalne znaczenie. Najlepiej, gdy zawartość suchej masy w plonie ogólnym wynosi 28-38%, przy czym najbardziej opty-
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=