Gazeta Interaktywna Nr 35

12. AgroNews.com.pl PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 35 malny przedział to 32-35%. Pamiętajmy, iż im wcześniejszy termin zbioru, tym wyższa wil- gotność biomasy, a to oznacza zbyt małą za- wartość skrobi, niższą efektywność procesu fermentacji i straty składników pokarmowych – obniżenie jakości finalnego produktu. Na- tomiast opóźnianie terminu zbioru również skutkuje pogorszeniem parametrów jakościo- wych plonu – twarde, gorzej strawne ziar- no, większa zawartość niestrawnego włókna. Taki surowiec charakteryzuje się tendencją do pleśnienia w trakcie procesu fermentacji. Stay-green i tolernacja na stresy Cechą, którą powinniśmy także sprawdzić przed dokonaniem ostatecznego zakupu jest zdolność do utrzymania zieloności wege- tatywnych części roślin – efekt stay-green. Takie odmiany charakteryzują się dłuższym okresem asymilacji związków organicznych i „szerszym” okres zbioru. Dodatkowym pa- rametrem, który powinno się zweryfikować przed podjęciem decyzji o zakupie nasion da- nej odmiany jest jej tolerancja na stresy śro- dowiskowe, takie jak niskie temperatury wio- sną czy warunki suszowe latem. Przykładem odmiany polecanej do upra- wy z przeznaczeniem na kiszonkę jakościo- wą jest DKC3474. To średniowczesna odmia- na (FAO 240-250) o bardzo wysokim plonie ogólnym suchej masy. Charakteryzuje się do- brym wigorem początkowym oraz wysoką tolerancją na wyleganie. Kiszonka uzyskana z tej odmiany wyróżnia się znakomitymi para- metrami jakościowymi: wysoką zawartością skrobi oraz bardzo dobrą strawnością włók- na. Wybór odmiany to bardzo ważna decyzja. Trafna, zwiększa wysokość plonów i zapew- nia lepszą wydajność i jakość produktu final- nego – kiszonki. Anna Rogowska

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=