Gazeta Interaktywna Nr 35

Jak bardzo ten temat jest ważny potwierdzają różne zestawienia i analizy, które podają, że brakowanie krów z powodu zaburzeń rozrodu wynosi 35–40%. Nieregularne wycielenia, przedłużający się okres między wycieleniowy pogarszają efektywność produkcji. Niesie to ze sobą przede wszystkim ogromne straty ekonomiczne, obniżając dochodowość stada. Jakie żywienie – taki rozród numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 35 Aby produkcja mleka przynosiła wymierny zysk, musimy nauczyć się przede wszystkim liczyć: • koszty pasz, • koszty leczenia, • inseminacji. Prowadząc analizę swojego stada szybko dojdziemy do wniosku, że le- piej zapobiegać i że są pewne eta- py produkcji, na których nie warto oszczędzać albo gdzie ta oszczęd- ność jest tylko pozorna. Problemy związane z rozro- dem to: • brak cieląt, • przedłużająca się laktacja, która skutkuje chorobami me tabolicznymi, • leczenie, • nieskuteczne krycie, • brak mleka, a w konsekwencji konieczność eliminacji ze stada. Ponieważ płodność jest cechą o niskiej odziedziczal- ności ( ok. 20%), to znaczy, że największy wpływ (ok. 80%) mają szeroko rozumiane czynniki środowisko- we, w tym żywienie. Wpływ żywienia na płodność jest uwzględniana od dawna, a przy ocenie różnych przy- czyn niepłodności czynnik pokarmowy uważany jest za jeden z najistotniejszych. AgroNews .com.pl 31.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=