Gazeta Interaktywna Nr 35

AgroNews .com.pl 33. numer 25 numer 25 t PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 35 ok. 80% wszystkich przypadków śmierci zarodków; • późne zamieranie zarodków – do 42 dnia ciąży – stanowi ok. 10–15% strat zarodków. Z żywieniowego punktu widzenia największy wpływ na zamieranie zarodków ma ujemny bi lans energii. Powoduje on przede wszystkim: • zmniejszoną ilość progesteronu we krwi – hor monu utrzymującego ciążę, • obecność we krwi ciał ketonowych – „trują cych” dla zarodka. Przez brak badań zawartości białka w paszach hodowcy często nieświadomie doprowadzają do jego nadmiaru, co powoduje zwiększenie koncen- tracji amoniaku i mocznika we krwi. To zaś może obniżać pH błony śluzowej macicy i zmniejszać szanse na implantację i przeżycie za- rodka. Żywienie mineralno-witaminowe dla zmniejsze- nia prawdopodobieństwa zamierania zarodków jest oczywiste. Szczególną uwagę należy zwrócić na prawidłowe bilansowanie zawartości antyok- sydantów – witamina E, selen. Nie można pomi- nąć możliwych niedoborów cynku, jodu czy miedzi istotnych dla układu odpornościowego krów. Konieczna jest analiza parametrów mleka Przy pojawiających się kłopotach z rozro- dem konieczna jest analiza parametrów mle- ka. Jest to doskonałe odzwierciedlenie prze- mian zachodzących w organizmie krowy. Dzięki temu można odnaleźć „słabe punkty” i miejsca gdzie ewentualnie popełniamy błąd. Przy wszystkich zaburzeniach rozrodu poja- wia się wspólny mianownik: • ujemny bilans energii, • ilość i rodzaj białka w dawce pokarmowej, • żywienie mineralno-witaminowe. Bezwzględnie trzeba pamiętać, że powodze- nie w rozrodzie zależy w głównej mierze rów- nież od zasuszenia. To tu zaczyna się kolejna laktacja i kolejny cykl rozrodczy. Temat rozrodu krów to „temat rzeka”. War- to w swoim stadzie notować, analizować i li- czyć. Anna Jatkowska PFHBiPM

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=