Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36
PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 36 22. AgroNews .com.pl tory ACCazy, czyli graminicydy. Te dwie gru- py herbicydów są najchętniej stosowane do wiosennego odchwaszczania zbóż, dlatego warto wiedzieć więcej o odporności, bo moż- na jej zapobiegać, a jeśli wystąpi, skutecznie eliminować. Mechanizm powstania odporności U podstaw uodpornienia się biotypów chwa- stów na herbicydy leżą dwa czynniki: natural- ne, oraz związane z działalnością człowieka. Naturalna jest zmienność wszystkich żywych organizmów. Niezależnie od użycia środków chwastobójczych, na przestrzeni lat, spora- dycznie, pojawiają się osobniki naturalnie od- porniejsze. Dopóki rolnik stosuje zmianowa- nie oraz preparaty o różnych mechanizmach działania, osobniki uodpornione na jedną grupę herbicydów zwalczane są przez inną. Jednak, gdy te same preparaty stosowane są przez wiele lat, chwasty odporne przeżywają, rozmnażają się i jest ich coraz więcej. Co raz trudniej więc tym samym herbicydem uzy- skać zadowalający rezultat. Co ciekawe, mechanizm ten nie ogranicza się tylko do środków ochrony roślin. Przykła- dowo, nadmiernie i nieprawidłowe stosowa- nie antybiotyków czyni je nieskutecznymi w zwalczaniu bakterii, podobnie bywa z kon- serwantami żywności i środkami dezynfek- cyjnymi. Nie jesteśmy w stanie powstrzymać zmienności natury i powstawania biotypów odpornych, jednak mądrze stosując dostępną paletę herbicydów i agrotechnik, możemy z powodzeniem powstrzymać odporność. Jak zwalczyć odporność chwastów - cz. 2 Sposób uprawy roli
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=