Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36
TECHNIKA ROLNICZA NUMER 36 AgroNews .com.pl 27. Sianokiszonka z mieszanek traw i roślin motylkowatych Mieszanki roślin motylkowatych z trawami stają się co- raz bardziej popularne. Jest to ze wszech miar uzasadnio- ne. Udział motylkowatych na poziomie 20-40% w mie- szance pozwala na zwiększenie plonu białka z użytków zielonych nawet o 1000 kg z ha, poprawia się również zawartość mikro- i makroelementów w paszy. Rośliny motylkowate zwiększają strawność paszy i zmniejszają konieczność nawożenia azotem (dzięki pobieraniu azotu atmosferycznego). Do szczególnie wartościowych roślin mo- tylkowatych o bardzo dużym znaczeniu go- spodarczym na pastwiskach należy zaliczyć koniczynę białą, koniczynę białoróżową (szwedzką) i komonicę zwyczajną. Na łąkach z przeznaczeniem kośnym bardzo dobrze sprawdzają się lucerna siewna, mieszańcowa i nerkowata (chmielowa), koniczyna łąkowa (czerwona) oraz komonica błotna. O jakości i wartości pokarmowej zakiszanej runi łąkowej decydujące znaczenie mają: • skład botaniczny runi, • termin koszenia, • termin zbioru (w tym przebieg pogody) • prawidłowość przebiegu zabiegów agro- technicznych związanych z podsuszaniem i zbiorem zielonki. Skład botaniczny runi w zasadzie określany jest przy wysiewie mieszanki, jednakże nieprawidłowe nawoże- nie może powodować wypieranie wartościowych ro- ślin łąkowych. W okresie późnego lata i wczesnej je- sieni zastosowanie nadmiernych ilości azotu w formie saletrzanej powoduje gromadzenie się w trawach tok- sycznych ilości azotanów (nie pozostaje to bez efektów na zdrowotność zwierząt, a u krów mlecznych również mleka). Na skład runi dobrze wpływa kompleksowe stosowanie składników pokarmowych: azotu, fosforu, potasu, wapnia oraz mikroelementów (zastosowanie przefermentowanego obornika bydlęcego jesienią do- starcza roślinom wszystkich potrzebnych składników pokarmowych w tym mikroelementów). Optymalnym terminem koszenia użytków zielonych jest początkowe stadium kłoszenia się traw lub pełnia pączkowania roślin motylkowatych. Zapewni to wyso-
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=