Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36

28. AgroNews .com.pl TECHNIKA ROLNICZA NUMER 36 ki plon zielonej masy przy zachowaniu wysokiej jakości i zawartości składników pokarmowych. Zabieg koszenia powinien być wykonywany w godzinach popołudniowych, gdyż jak wskazują badania w tym okresie dnia rośliny cechują się najwyższą koncentracją składników pokarmo- wych (zwłaszcza węglowodanów). Na wysoką jakość pasz i skład runi wpływa również wysokość koszenia. Zaleca się kosze- nie na wysokości od 5 do 8 cm. Pozwala to na prawidłowy odrost runi po zbiorze (szczególnie wrażliwa na niskie koszenie jest lucerna), oraz ograniczenie zanieczyszczeń zielonki. Koszenie, o ile to możliwe powinno odby- wać się wraz z jednoczesnym roztrząsaniem, kondycjonowaniem lub spulchnianiem pokosu. Pozwoli to znacznie przyspieszyć zbiór i ogra- niczyć straty związane z ubytkami składników pokarmowych w okresie od skoszenia do zbio- ru. W dobrych warunkach pogodowych wystar- czy jeden, dwa zabiegi przetrząsania. Jest to szczególnie ważne dla roślin motylkowych, gdyż ich listki szybko wysychają i stają się łamliwe, przy zbyt intensywnym przetrząsaniu narażamy się na duże straty najwartościowszych części tych roślin. Stopień podsuszenia zielonki z traw z roślina- mi motylkowatymi powinien wynosić od 35 do 50% suchej masy (nie powinno się przekraczać tych granic). Taki stopień podsuszenia moż- na osiągnąć po dwudniowym podsuszeniu, a w sprzyjających warunkach nawet po jednym dniu podsuszania. Badania laboratoryjne wykazują, że jakość ki- szonki nie jest uzależniona od sposobu jej zbio- ru. Tak więc równie dobra jakościowo jest ki- szonka z pryzmy jak i kiszonka z beli. Przy produkcji sianokiszonki w belach bardzo ważnym czynnikiem jest odpowiednie uformo- wanie wałka. Najlepiej do tego celu wykorzy- stać zgrabiarki karuzelowe, które równomiernie rozkładają zgrabiany materiał. Przy zgrabia- niu mieszanek traw z roślinami motylkowaty- mi zabieg tym urządzeniem należy wykonywać ostrożnie, najlepiej w godzinach rannych lub wieczorem, aby zapobiec stratom związanym z obłamywaniem podsuszonych listków. Odpo- wiednie uformowanie wałka w znacznym stop- niu ułatwia prawidłowe, równomierne ufor- mowanie beli. Jest to szczególnie ważne dla przechowywania, a w okresie skarmiania łatwiej jest takie bele rozwijać. Przy produkcji siano- kiszonki w pryzmach i silosach jest to równie

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=