Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36
TECHNIKA ROLNICZA NUMER 36 AgroNews .com.pl 29. ważne, gdyż pozwala na optymalne rozdrob- nienie zielonki i co za tym idzie prawidłowe jej ugniecenie w miejscu składowania. Ważnym czynnikiem warunkującym jakość ki- szonki jest również szybkość jej sporządzenia i przebieg pogody. Silos lub pryzmę należy na- pełnić jak najszybciej, prawidłowo uformować i okryć (na powierzchni pryzmy lub silosu nie może zatrzymywać się woda, należy zabezpie- czyć zakiszany materiał przed dostępem powie- trza). Podczas opadów deszczu każdorazowo należy przykryć składowisko folią. Sianokiszon- ka w belach powinna być owinięta folią jak naj- szybciej – nie powinno to trwać dłużej niż 2-4 godziny po uformowaniu beli. Prawidłowo wykonana kiszonka z podsuszo- nej mieszanki traw z roślinami motylkowaty- mi bez problemów może być przechowywana nawet ponad rok, konieczna jest do tego jed- nak prawidłowa lokalizacja składowiska bel czy pryzmy. W tym celu należy spełnić następujące warunki: • sianokiszonkę powinno składować się na utwardzonym placu, wolnym od roślinności; • bele, silos lub pryzma muszą być zabezpie- czone przed dostępem wody; • składowisko powinno być chronione przed wszelkimi uszkodzeniami mechanicznymi (każ- de uszkodzenie należy jak najszybciej usunąć). Najwięcej strat składników pokarmowych wy- nikających z wtórnej fermentacji powoduje nie- prawidłowe skarmianie kiszonki. Proces zaki- szania trwa z reguły 6-8 tygodni. Nie należy więc rozpoczynać skarmiania wcześniej. Rozpo- czętą kiszonkę z beli, czy pryzmy należy syste- matycznie skarmiać aż do jej wybrania. Sianoki- szonkę należy pobierać równomiernie z całego przekroju pryzmy czy z silosu. Dobrze wykonana pasza z dobrego surow- ca jest gwarantem sukcesu żywieniowego i po- zwala osiągać wysokie wydajności. Mieszanki traw z roślinami motylkowatymi przy zastoso- waniu wszystkich rygorów agrotechnicznych są z pewnością świetnym materiałem na sianoki- szonkę. mgr inż. Michał Gąsowski
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=