Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 35 AgroNews .com.pl 39. Bezpieczeństwo w obsłudze świń Hodowla trzody chlewnej, mimo stosowanych w chlewniach coraz nowszych technologii, wciąż wiąże się z ryzykiem wypadku. Przy codzien- nej obsłudze zwierząt, podczas karmienia, ściele- nia czy zabiegów higienicznych niezbędny jest bli- ski kontakt osoby obsługującej ze zwierzęciem. W niewielkich chlewniach, gdzie stosuje się tradycyjne meto- dy pracy, ryzyko wypadku jest większe. Dodatkowym czynnikiem wpływają- cym na bezpieczną obsługę zwierząt jest infra- struktura gospodarstwa: stan zagród i koryta- rzy, nawierzchni podłóg i ramp załadowczych oraz używanych maszyn i urządzeń. Według KRUS wypadki odnotowywane są najczęściej podczas obsługi zwierząt w rui i okresie poporodowym, przepędzania i sprze- daży świń oraz wykonywania zabiegów zoohi- gienicznych. Znaczenie ma również wiek i do- świadczenie osoby obsługującej. Nierzadko dochodzi do wypadków z udziałem dzieci i mło- dzieży.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=