Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36
40. AgroNews .com.pl numer 25 numer 25 t PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 36 Należy również zwrócić uwagę na poziom dobrostanu. Nie możemy mówić o dobrosta- nie bez zaspokojenia podstawowych potrzeb zwierząt, przede wszystkim w zakresie: po- żywienia i wody, potrzebnej przestrzeni ży- ciowej, leczenia, higieny utrzymania, mikro- klimatu pomieszczeń, warunków świetlnych. Zapewnienie odpowiedniej powierzchni by- towej, umożliwiającej swobodne wstawanie, położenie się, dostęp do paszy i wody oraz załatwianie potrzeb fizjologicznych redukuje zachowania agresywne zwierząt. Wentylacja chlewni i częste usuwanie odchodów zwie- rzęcych pozwala uniknąć zanieczyszczenia paszy i wody oraz wydzielania nieprzyjem- nych woni. Pomieszczenia, kojce i urządzenia używane do obsługi zwierząt powinny być czyszczone i dezynfekowane. Przestrzega- nie zasad dobrostanu nie tylko ułatwia pra- cę, redukuje występowanie chorób w stadzie, ale także zmniejsza ryzyko wypadku podczas pracy przy obsłudze zwierząt. Ryzyko wypadku podczas pracy ze zwierzętami jest mniejsze, jeśli przestrzegane są poniższe zasady: • zadbaj o to, by zwierzęta były obsługiwane przez osobę dorosłą, sprawną fizycznie i przyjaźnie nasta- wioną do zwierząt, • nigdy nie obsługuj zwierząt po spożyciu alkoholu, • dbaj o higienę – myj ręce, zmieniaj odzież i buty, • poznaj fizjologię i behawiorystykę hodowanych zwie- rząt, • zadbaj o dobrostan, • nie pozwalaj na bezmyślne drażnienie zwierząt i znę- canie się nad nimi; •wydziel odpowiednie pomieszczenia i kojce tak, aby podczas wykonywania obsługi świń mieć łatwy i bez- pieczny do nich dostęp, • nie wchodź między zwierzęta bez ostrzeżenia, uprze- dzaj je głosem, oswajaj dotykiem, • eliminuj prace ręczne podczas obsługi zwierząt, uży- waj urządzeń wspomagających. Marta Lewandowska, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=