Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36
42. AgroNews .com.pl numer 25 numer 25 t PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 36 nia związanego z możliwością wystąpienia ognisk tej choroby w gospodarstwach utrzy- mujących drób. Sytuacja ta wymaga szcze- gólnej uwagi i wzmożonej ostrożności ho- dowców drobiu na całym terytorium Polski w celu minimalizacji ryzyka przeniesienia wirusa na teren gospodarstw. Hodowcy drobiu powinni, w szczególności, ściśle przestrzegać następujących zasad bio- asekuracji: • utrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami; • przechowywać słomę pod przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z ptactwem dzi- kim a przed wprowadzeniem do obiektu od- każać środkami dezynfekcyjnymi dopuszczo- nymi do stosowania w obecności ptaków; • nie poić drobiu oraz ptaków utrzymywa- nych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których mają dostęp ptaki dzikie; • nie wwozić na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych; • uniemożliwić dostęp drobiu do zbiorni- ków wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki; • przechowywać i odpowiednio zabezpie- czyć pasze tak, aby nie miały do niej dostępu dzikie ptaki, w tym ptaki wróblowe; •wyłożyć maty dezynfekcyjne przed wej- ściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść z tych budynków - w przypadku ferm, w któ- rych drób jest utrzymywany w systemie bez- wybiegowym, • zgłaszać do powiatowego lekarza wete- rynarii miejsca, w których utrzymywany jest drób lub inne ptaki; • przestrzegać zasad higieny tj. myć i odka- żać ręce oraz stosować odzież ochronną oraz obuwie ochronne przy wchodzeniu do bu- dynków inwentarskich; • czyścić i odkażać narzędzia i sprzęt uży- wany do obsługi zwierząt. Pamiętajmy Zastosowanie się do tych obowiązków, w tym w szczególności zachowanie podstawo- wych zasad higieny, częste mycie rąk ciepłą woda z mydłem, dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich, przy jednoczesnym ograni- czeniu do niezbędnego minimum liczby osób wchodzących do pomieszczeń inwentarskich, są prostymi, a jednocześnie bardzo efektyw- nymi, sposobami zmniejszającymi ryzyko wy- stąpienia choroby gospodarstwie. Pamiętajmy Sezon „grypowy” w tym roku, z uwagi na pa- nujące warunki meteorologiczne, trwa zde- cydowanie dłużej. Każde kolejne ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków generuje straty dla całego sektora drobiarskiego. Tyl- ko wspólne działania i wysiłek hodowców drobiu na rzecz zabezpieczenia swoich go- spodarstw przed wniknięciem wirusa, mogą pozwolić uniknąć kolejnych obostrzeń w tym sektorze. Grypa ptaków – choroba wirusowa drobiu i dzikiego ptactwa Grypa ptaków to zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są wszystkie gatunki dro- biu i wiele gatunków ptaków dzikich. Wirus grypy może wywoływać zachorowania i bar- dzo wysoką śmiertelność u ptactwa domo- wego. Stwierdzenie ogniska choroby powo- duje konieczność likwidacji zakażonego stada oraz skutkuje ograniczeniami dla sektora dro- biarskiego, które wpływają m.in. na czaso- wą utratę rynków zbytu, a w konsekwencji funkcjonowanie hodowców i zakładów. Wek- torem wirusa grypy są ptaki dzikie, przede wszystkim gatunki związane ze środowiskiem wodnym, czyli kaczki, gęsi i łabędzi. Oprac. MRiRW
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=