Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36

numer 25 numer 25 t PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 36 Co dalej z polskim drobiarstwem? Rozmowa z Grzegorzem Pudą, Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kolejny tydzień z rzędu na obszarze Polski występuje prawdziwy wysyp nowych przypadków chorób na fermach drobiu. Od początku 2021 r. w Polsce wykryto już prawie 250 ognisk ptasiej grypy, w wyniku tej choroby wybito już kilka milionów ptaków, a eksport tego sektora zamiera. Zapytaliśmy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudę, jaki jest plan aby zatrzymać przenoszenie wirusa HPAI. Jak ocenia Pan obecną sytuację sektora drobiarskiego? Minister rolnictwa: Od 2014 roku jesteśmy największym producentem mięsa drobiowe- go w UE i to z silną dynamiką wzrostu pro- dukcji. Pomimo niesprzyjających warunków wynikających z wystąpienia grypy ptaków oraz  COVID-19, produkcja mięsa drobiowe- go w 2020 r. wyniosła 2892 tys. ton i w sto- sunku do 2019 r. wzrosła o 4,8%. Również dynamika wzrostu produkcji była wyższa niż w roku 2019 i wyniosła 4,1% r/r. W porównaniu z innymi sektorami mięsny- mi, sektor mięsa drobiowego w Polsce jest AgroNews .com.pl 43.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=