Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36
numer 25 numer 25 t PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 36 Na jaką pomoc mogą liczyć hodowcy drobiu? Minister rolnictwa: W związku z ponoszonymi stratami rynkowymi przez rolników utrzymujących drób podjęte zostały prace dotyczące sporządze- nia wniosku Rzeczypospolitej Polskiej do Komisji Europejskiej w sprawie zastosowania nadzwyczaj- nych środków wsparcia dla sektora drobiarskiego w Polsce. Ich uruchomienie leży w kompetencjach Komisji Europejskiej. Aktualnie prace koncentrują się na sukcesywnym gromadzeniu danych i szaco- waniu strat w produkcji na poziomie gospodarstw utrzymujących drób, prowadzących działal- ność nadzorowaną, po- łożonych w obszarach zapowietrzonych i za- grożonych, związanych z ograniczeniami wete- rynaryjnymi ustanowio- nymi po wystąpieniu ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków, z tytułu: zaburzenia cykli produkcyjnych (przestoje, ponad- normatywne przetrzymanie, przedwczesny ubój); obniżonej ceny sprzedaży żywca drobiowego i jaj; obniżonej jakości jaj reprodukcyjnych drobiu wod- nego. Zwracam uwagę, że nadzwyczajne środki wspar- cia mogą być podejmowane tylko, jeżeli zaintereso- wane państwo członkowskie szybko zastosowało środki zdrowotne i weterynaryjne w celu wyelimi- nowania choroby, oraz jedynie w zakresie i prze- dziale czasowym niezbędnym do wsparcia odno- śnego rynku. W związku z tym stosowny wniosek do KE może być złożony dopiero wówczas, gdy sy- tuacja epizootyczna w odniesieniu do grypy pta- ków zostanie opanowana, a Polska uzyska status kraju wolnego od HPAI. Dlatego zwróciliśmy się do wybranych organizacji drobiarskich o przygotowa- nie szczegółowej informacji na temat szacunków strat gospodarstw utrzymujących drób, położonych w obszarach zapowietrzonych i zagrożonych, usta- nowionych po wystąpieniu ognisk grypy ptaków. Z jakimi wyzwaniami musi liczyć się przemysł drobiarski? Minister rolnictwa: Największym wyzwaniem jest obecnie grypa ptaków. Nowe ogniska tej choroby to kolejne odroczenie w czasie uzy- skania statusu kraju wolnego od HPAI. Jak już mówiłem taki status pozwala ubiegać się o pomoc dla rolników, ale także oznacza zwiększenie możliwości eksportowych dla krajów trzecich. Wyzwaniem jest też coraz liczniejsze wycofywanie się supermarketów ze sprzedaży jaj pochodzących z chowu klat- kowego. Trendy się zmieniają i producenci muszą się z tym liczyć. Jak załamanie się sektora drobiarskiego może wpły- nąć na przemysł i gospodar- kę? Minister rolnictwa: Sytuacja jest monitorowana. W ostat- nich tygodniach, zarówno średnie ceny skupu drobiu jak i średnie ceny sprzeda- ży mięsa drobiowego w za- kładach drobiarskich, są na wyższych pozio- mach w porównaniu ze średnimi cenami z ostatnich pięciu lat. Biorąc pod uwagę skalę produkcji mięsa drobiowego w Polsce oraz dane historyczne z okresów wcześniejszych wystąpień ognisk gryp ptaków w Polsce, nie są przewidywane skokowe zmiany cen na tym rynku. Co z eksportem drobiu? Minister rolnictwa: Sytuacja związana z roz- przestrzenianiem się grypy ptaków w Polsce jest dynamiczna. Biorąc pod uwagę fakt, że około 75% wolumenu eksportu mięsa dro- biowego trafia na rynek UE, a ograniczenia związane z eksportem na tym kierunku są lo- kalne, należy liczyć się ze spadkiem jedynie dynamiki eksportu. Spodziewany jest nato- miast spadek eksportu do krajów trzecich, w zależności od skali ograniczeń (regionalizacji) wprowadzanych przez poszczególne kraje. Niezależnie od powyższego, nie jest spodzie- wany istotny spadek eksportu mięsa drobio- wego. "Pamiętajmy jednak, że kluczem do ograniczenia epidemii jest bardzo ścisłe przestrzeganie zasad bioasekuracji." AgroNews .com.pl 45.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=