Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36

Państwo nie radzi sobie z powstrzymaniem wirusa ptasiej grypy. W tym roku w Polsce wykryto do tej pory już ponad 250 ognisk gry- py ptaków. W całym 2020 roku było ich 51. Przyrost jest ogromny. Poprosiliśmy eksperta Banku BNP Paribas o komentarz do obecnej sytuacji na rynku drobiarskim oraz o przedstawienie wyzwań, z jaki- mi będę musieli się zmierzyć producenci drobiu. "Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europej- skiej.  Ponad 50% produkowanego w Polsce mięsa drobiowego tra- fia na eksport. Według danych MRiRWw 2020 r. z Polski wyeksportowano 1,43 mln ton nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, o war- tości 2340 mln EUR, czyli o 2% więcej w ujęciu ilościowym, ale o 10% mniej w ujęciu wartościowym. Zmniejszenie wartości eksportu drobiu z Polski wynika z konieczności sprzedaży mięsa do mniej lu- kratywnych kanałów dystrybucji. Wwyniku COVID-19, działalność HoReCa i foodservice została znacznie ograniczona w całej Europie, a mięsa eksportowane z Polski częściej trafiało do przetwórstwa. Od początku 2021 r. Polska boryka się z problem grypy ptaków. Według danych GIW, na dzień 14 kwietnia 2021 w Polsce potwier- dzono 143 ogniska tej choroby. W związku z wystąpieniem grypy ptaków Polska utraciła status kraju wolnego od tego wirusa, co spo- wodowało ograniczenia eksportowe. Są on zróżnicowane, zarów- no w odniesieniu do zakresu produktów drobiarskich, jak i obszaru, który obejmują. Występowanie kolejnych, nowych ognisk powoduje oddalanie się w czasie możliwości powrotu na niektóre rynki zagra- niczne. Istotnym wyzwaniem dla sektora drobiarskiego w ostat- nich miesiącach są wysokie ceny pasz, które negatywnie oddziałują na opłacalność produkcji. Jak wynika z danych MRiRW, ceny skupu kurcząt brojlerów pozostają wysokie. W marcu br. przeciętnie kurczęta skupowano po 3,64 PLN/kg, czyi o 8% więcej w relacji rocznej. Jednocześnie, ceny pasz dla drobiu pozostają wysokie. W lutym br. przeciętnie pasze grower-finisher sprzedawano po 1557 PLN za tonę, czyli o 17% więcej r/r. W związku z tym relacja cen żywca do cen pasz wyniosła 2,16, co oznacza, że przeciętnie opłacalność produkcji zmniejszyła się o 12% r/r. Bank BNP Paribas posiada wypracowane zasady finanso- wania branży drobiarskiej. Wytyczne te, przygotowano na bazie doświadczeń z HPAI w latach 2017-2021, i jak wynika z naszych analiz – w znacznym stopniu ograniczają one ryzy- ko wystąpienia problemów finansowych, z tego powodu – w śród naszych Klientów. W dużym skrócie promują one wła- ściwą organizację sprzedaży i zakup środków do produkcji oraz przestrzeganie zasad bio-asekuracji. W przypadku pojawienia się problemów wynikających z przyczyn niezależnych od Klienta (tj. np. wystąpienie HPAI pomimo przestrzegania zasad bio-asekuracji, znalezienie się w strefie z obostrzeniami sprzedaży czy inne tego typu sy- tuacje), Bank przewiduje zastosowanie tzw. wakacji kredy- towych polegających na zmianie harmonogramu spłat zobo- wiązań. Równolegle Bank realizuje program wsparcia dla Klien- tów dotkniętych skutkami kryzysu związanego z COVID-19. Programem tym objęci są np. hodowcy indyczek i indorów, wśród których odnotowaliśmy największe spadki rentow- ności, spowodowane m.in. kryzysem w sektorze HoReCa. Wsparcie to polega na odroczeniu spłat rat kapitałowych lub kapitałowo-odsetkowych na okres 3 lub  6 miesięcy (w za- leżności od tego, o jaki typ odroczenia wnioskuje)." Dr Magdalena Kowalewska – Analityk sektora Food & Agro, Bank BNP Paribas Ptasia grypa oraz pandemia mocno osłabiły przemysł drobiarski - Komentarz eks- percki Banku BNP Paribas PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 36 46. AgroNews .com.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=