Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36

PRAWO NUMER 336 od momentu przekroczenia granicy RP do doce- lowego gospodarstwa nie może przekroczyć 24 h. W czasie przerw w trakcie przejazdu – korzy- stania np. z toalety – konieczna jest maseczka zakrywająca  usta i nos, umycie wodą z mydłem lub dezynfekcja rąk przed i po czynnościach hi- gienicznych. 5. Po przyjeździe do miejsca docelowego praco- dawca zatrudniający zobowiązany jest do zgło- szenia PPIS właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji gospodarstwa faktycznej listy osób zatrudnionych w gospodarstwie zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantan- ny wraz z numerem telefonu, pod którym moż- na kontaktować się z właścicielem. 6. Pracownik sezonowy odbywa 10- dniową kwarantannę na terenie gospodarstwa (siedlisko gospodarstwa wraz z działkami do niego należą- cymi). W trakcie kwarantanny nie można zmie- nić miejsca pobytu.  Pracownicy zamieszkują- cy u jednego gospodarza i odbywający u niego kwarantannę nie mogą świadczyć pracy na rzecz innego rolnika, nawet jeśli pole sąsiaduje z polem gospodarza, u którego pracownicy są za- trudnieni i zamieszkują. 7.  Każda osoba z dodatnim wynikiem powinna jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowana w ramach izolacji instytucjonalnej. Istnieje również możliwość izolacji w miejscu przebywania (u producenta rolnego), jeśli możli- we jest zapewnienie odosobnionego miejsca do izolacji z osobnym węzłem sanitarnym. 8. W trakcie pobytu w gospodarstwie, kiedy pracownik jest objęty obowiązkiem odbywania kwarantanny, ma możliwość świadczenia pracy z zastrzeżeniem, że obowiązuje całkowity za- kaz opuszczania gospodarstwa w okresie odby- wania kwarantanny, ogranicza się kontakt także do niezbędnego minimum z osobami zamiesz- kującymi dane gospodarstwo. Kontakt z oso- bami zamieszkującymi gospodarstwa w okresie kwarantanny możliwy jest jedynie przy zacho- waniu reżimu sanitarnego tj. zachowanie bez- piecznej odległości min 1,5 m, stosowanie środ- ków ochrony indywidualnej oraz higieny rąk. Transport pomiędzy siedliskiem gospodarstwa, a działkami do niego należącymi (jeżeli nie ma możliwości bezpośredniego przemieszczania się pomiędzy tymi nieruchomościami) może od- bywać się wyłącznie własnym środkiem trans- portu gospodarstwa, w małych grupach – preferuje się, aby był realizowany zgodnie z organizacją zakwaterowania. W trakcie trans- portu kierowca i pasażerowie stosują ma- seczki zasłaniające usta i nos. Rekomenduje się, aby strefa kierowcy była oddzielona od strefy pasażera przesłoną. Niedopuszczalne są postoje na trasie, wychodzenie z pojazdu, kontakt z innymi, postronnymi osobami. 9. W czasie odbywania kwarantanny Policja sprawuje dozór nad osobami obowiązany- mi do jej odbycia; złamanie obowiązku gro- zi karą w wysokości do 30 tys. zł (ok. 7 100 USD, 6 600 EUR, 190 840 UAH). 10. Należy zapewnić osobom kwarantan- nowanym odpowiednie warunki zakwate- rowania z pełnym węzłem sanitarnym i wy- dzielonymi pomieszczeniami do pobytu. W przypadku dużej liczby pracowników w go- spodarstwie należy wydzielić oddzielne kwa- tery (oddzielne wejścia) dla niewielkich grup osób – do max 10 pracowników, i tak zorga- nizować ich pobyt, aby w okresie odbywania kwarantanny grupy nie stykały się blisko ze sobą zarówno w pracy, jak i poza nią, w po- mieszczeniach socjalnych, podczas transpor- tu na pole/miejsce wykonywania pracy, na podwórku, itp., Takie postępowanie pozwo- li, aby w przypadku wystąpienia zakażenia u jednego z pracowników kwarantanną zostały objęte tylko osoby z bliskiej styczności z nim, z danej grupy, a nie wszyscy pracownicy. 11. Zaleca się, aby pracownicy sezonowi w trakcie kwarantanny, którzy prowadzą zbiór owoców miękkich (maliny, truskawki, jago- dy etc) i warzyw zielonych jedzonych na su- rowo (sałata, rukola, szpinak etc) oraz pra- cujący przy obróbce (np. obieranie, krojenie owoców, porcjowanie etc) żywności przezna- czonej do bezpośredniego spożycia stosowali przez cały czas pracy zarówno maseczki za- krywające usta i nos jak również rękawiczki jednorazowe, które muszą być często zmie- niane. Wszelkie objawy choroby zakaźnej, w tym ze strony układu pokarmowego, skutku- ją koniecznością odsunięcia pracownika od wszelkich prac związanych z płodami rolny- mi/ żywnością. 12. Należy zapewnić systematyczne wietrze- nie wszystkich pomieszczeń, w których prze- 72. AgroNews .com.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=